Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Madden 2004 - Superbowl na dosah

  12:00
Zejména sportovní hry mají ve zvyku vycházet s železnou pravidelností rok co rok. Prim v tomto ohledu hraje zcela nepochybně firma Electronic Arts, podle jejíhož release listu by se daly sestavovat horoskopy.

Madden NFL 2004

Kam až mi paměť sahá, setkali jsme se na stránkách BonusWebu s Johnem Maddenem předloni a loni a pokaždé jsme byli navýsost spokojeni. A co bychom lezli kolem horké kaše, vybalme si tady na rovinu, že ani letos tomu nebude nějak extrémně jinak a opět se potvrzuje, že série Madden je jednoznačně tou nejkvalitnější z celého portfolia sportovních titulů od Electronic Arts.

Asi nebude mít cenu znovu rozebírat, o co jde v americkém fotbalu jako takovém, ostatně velice zhuštěná pravidla se základními principy hry si můžete přečíst právě v předloňské recenzi Maddena 2002. Takže se můžeme rovnou vrhnout na vylepšení či případná vyhoršení v letošním ročníku. Neodpustitelným minusem budiž naprostá absence intra, za něž rozhodně nemohou být považovány v posledních letech u EA Sports tak oblíbené setřihy slavných sportovních osobností kvákajících slogan firmy. Opět tak můžeme jen nostalgicky vzpomínat na parádní úvod z ročníku 2002. No nevadí, snad to přežijeme.

Jinak nás ale již čekají víceméně samé příjemné věci. První je opět o něco lepší grafika, přičemž i zde se samozřejmě setkáme s drobnými nesrovnalostmi a oproti minulým dílům se nám zdála taková lehce vybledlejší, ale co se týče animace, hledal by nový Madden konkurenci docela těžko. Autoři se na obalu hry chvástají, že přidali stovky nových animací Madden NFL 2004 při nejrůznějších herních činnostech a upřímně řečeno, dalo by se tomu i věřit. Už jenom proto, že při některých pohybech vypadají hráči opravdu skoro jako živí. Hecování před rozehráním, závar po rozehrávce, kolize, oslavy touchdownů nebo povedených zákroků ať již obranných nebo útočných, zkrátka vypadá to dost dobře.

A neméně dobře se to i hraje, i když několik změn si možná vyžádá nějaký ten čásek na aklimatizaci. Nově zde totiž funguje takzvaná Playmaker Control, což není nic jiného než vylepšené a rozšířené ovládání quarterbacka, což vám dává oproti minulým dílům mnohem větší pocit vlastní důležitosti, kdy se, v kostce řečeno, budete muset po hřišti i správně pohybovat a nebude už stačit víceméně pouhé časování přihrávek. Autoři tak získali prostor pro ještě větší příklon k realismu, takže útočníci jsou nyní ještě lstivější a obratnější a obránci ještě průraznější, než jsme byli zvyklí. Jako následný efekt ovšem očekávejte počáteční hrůzu a zděšení, jelikož v prvním zápase bude váš quarterback více ležet na zemi než stát na nohou. Co taky čekat, americký fotbal je sice plný zdánlivě neohrabaných obrů, ale ve skutečnosti je to velice dynamická a rychlá hra. Není tady prostě čas na to, aby si zadák pobíhal po trávníku a očumoval ženské v ochozech. Soupeřovi hráči po něm jdou za všech okolností jako po uzeném a nikdo se neptá kdo je kdo. A úplně stejně je to samozřejmě i v této hře. V tu chvíli ale přijde ke slovu právě Playmaker Control a hned je zase o něco veseleji na tom světě.

Madden NFL 2004

O něco lépe bude i při pohledu na nabídku možných herních situací, kterých letos evidentně přibylo, takže než je všechny adekvátně vyzkoušíte, budete nejméně v půlce sezóny. O jejich zpracování, nebo spíš zařazení do hry, byly údajně vedeny konzultace se všemi hlavními kouči z celé NFL i jejich asistenty a každý z nich prý přihodil i něco ze svého playbooku. Playbook je takový ten sešit nebo kniha, kde má trenér zakresleno asi šest miliónů možností, jak rozehrát míč v té které situaci nebo naopak, jak kdejaký útočný paskvil soupeře zastavit. Osobně mě velice potěšila třeba nabídka fake kopů, zařazených v "sekci" Special Teams, které jsou dle mého skromného soudu za vypjatého stavu 4th and down naprosto dokonalé a silně konkurují mé dosud nejoblíbenější rozehře v této situaci QB Sneak. Samozřejmě, ne vždy se vám fake podaří dotáhnout do úspěšného touchdownu, ale alibisticky nakopnout šišku mezi dvě klády, to umí kdejaký anglický ragbista, ale proniknout sevřenou obranou na gólové čáře, to už chce minimálně chlapa jak horu odkojeného kravským mlíkem a zoceleného na šachtě. Takže když už se na vás na stadion přišlo podívat nějakých devadesát tisíc lidí, tak ať taky něco předvedete, ne? Trochu se mi ale zdálo, že je jakoby mírně "protlačována" útočná formace Split Backs Normal. Respektive úspěšnost rozehrávek z této formace mi připadala vyšší než v jiných případech. Každopádně bych na tomto místě nerad zobecňoval, protože tato formace patří již třetím rokem mezi mé nejoblíbenější a místy ji používám i dost nesmyslně (třeba i v bezprostřední blízkosti gólového území), takže je velmi pravděpodobné, že ji používám i nejčastěji. Tudíž to berte spíše jen jako noticku na okraj.

Madden NFL 2004

Vedle hlavní hry, která je situována do prostředí drsných chlapů se máte možnost podívat i do VIP lóže a posedět si tam v kožené sesli. Zaprvé je tedy hra kombinována s jakýmsi fotbalovým manažerem, kdy máte na starosti trénink mužstva, sledujete soupisky, novinky z ligy, statistiky, prostě všechno, co k životu potřebuje vědět týmový kouč nebo manažer. Navíc lze celou hru ještě zastřešit Owner’s Modem, kdy se navíc staráte i o ceny vstupenek na zápasy, sledujete návštěvnost, najímáte personál pro všechny úrovně spolupráce s klubem a celkově udržujete klub v chodu. Kvalitu tohoto aspektu se ale zdráhám posoudit, jelikož sportovní manažery nejsou zrovna mojí vyloženou parketou, zvláště když se jedná o americký fotbal, kde je našinec rád, že zná alespoň elementární penzum pravidel. Ale vypadá to docela rozsáhle :-).

O grafice již nějaká ta zmínka padla, takže zbývají už jen zvuky. A ty jsou opět velice jakostní. Pochvalu před nastoupenou jednotkou a rozvinutou zástavou si z mé strany opět zaslouží soundtrack, který je skvělým mixem černošského hip-hopu a tvrdého metalu a který okamžitě evokuje atmosféru filmu Any Given Sunday (u nás tuším Vítězové a poražení). Po hodně dlouhé době tak vidím hru z koncernu EA, která má soundtrack opravdu takový, jaký si zaslouží a není tak doprovázena uřvanými cajdáky rádoby tvrdých vymydlených hošánků s bradkami nebo trapnými pokusy elektronických psychopatů bez invence. Opravdu radost Madden NFL 2004 poslouchat. Zvuky jako takové asi ničím nepřekvapí, ale jsou, zdá se, poněkud lépe dávkovány, takže atmosféra zápasu je opět o něco hutnější a před rozehrávkou mezi "Seeet" a rozehráním by možná bylo slyšet spadnout i onen příslovečný špendlík. Skutečně podařené.

Ostatně stejně jako celá hra. Madden opět neklamal a dokázal přinést další dílčí vylepšení, která hru jednak oživují, ale jednak také zase více přibližují realitě. Nové ovládání quarterbacka pak je jasnou trefou do černého a to samozřejmě i přesto, že si na něj budete chvíli zvykat. Dodává hře na autentičnosti a zápasům na náboji, takže vedle odmačkávání herních situací se po vás bude chtít i docela solidní penzum pozornosti a možná i trocha uvažování a rychlejších reakcí po rozehrávce. No není to drzost? Případné náměty, dotazy a připomínky zasílejte na john.madden@nfl.com, mně zbývá již jen: děkuji za pozornost.

Madden NFL 2004
Výrobce/Vydavatel Electronic Arts
Platforma PlayStation 2, Xbox, GameCube
Multiplayer: ano, 2-8 hráčů (2x MultiTap)
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: ano, 1.508kB
Verdikt: Vůbec nám nebudou vadit lapsusy ve FIFÁch, pokud budou EA Sports nadále produkovat takto jakostní fotbaly americké.
Hodnocení: 80% (info)

Témata: Electronic Arts, Xbox
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...