Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

SOCOM II: US Navy SEALs

  12:00
Pakliže máte rádi taktické akce a série Rainbow Six, Ghost Recon či Conflict: Desert Storm, máme pro vás dobrou zprávu. Je tu další žánrový představitel, který si brousí zuby na pomyslnou korunu!

SOCOM II: US Navy SEALs

Před časem jsme si tuhle nadějnou taktickou akci představili v prvních dojmech a jelikož se mílovými kroky blíží její vydání i u nás, dozrál čas pro recenzi. Tato bude stejně jako v případě prvního dílu zhodnocením toliko singleplayerové části, neboť stejně jako v případě prvního dílu se režim online pro naše končiny nekoná. Nicméně i tak se jedná o po čertech kvalitní kousek, který by milovníkům tohoto žánru rozhodně neměl ujít!

SOCOM II nás zavede do čtyř různých koutů světa, kde se musíte vypořádat s rozličnými teroristickými skupinami, hrozícími povětšinou destabilizovat zemi. Na pomoc vám čas od času přispěchají "místní" speciální složky, jako jsou kupř. Spetsnaz v Rusku, ale až na změnu jména a trochu odlišnou výzbroj se nic zásadního pro vás nemění, celou akci stále vede vaše maličkost, jejíž přežití je pro zdar mise klíčové.

Musím předeslat, že každá kampaň má jakés takés příběhové pozadí, jež SOCOM II: US Navy SEALs podtrhuje několik "drobností". Především skvělý briefing, předcházející vstupu do akce, díky němuž se dozvíte vše potřebné a nechybí ani rozličné skicy a mapky, parádním způsobem oživující již zaběhlý rámec. Během mise jste pak nezřídka konfrontováni s nepřáteli logicky mluvícími řečí své země a třebaže v případě ruštiny - až na perfektní přízvuk - mám značné pochybnosti o akurátním slovníku, i tak jde o další záležitost, přispívající k autenticitě hry a atmosféře. Kompletní namluvení dialogů zakončují barvité reakce členů vašeho týmu na momentální situaci či info z ústředí. K tomu ještě stylový hudební doprovod, upozorňující kupříkladu na změnu ovzduší. To samozřejmě nemluvím o klimatu… Ale když už je o tom řeč, připravte se na zasněžené lokace nebo naopak džungli s hustou vegetací, na relativně otevřené exteriérové prostory či plovoucí tanker.

Grafické zpracování má určitě své nezapomenutelné chvilky, ale globálně vzato se jedná spíše a jen o solidní prezentaci, sloužící však svému účelu. SOCOM II: US Navy SEALs Jsou tu k vidění takové maličkosti jako stopy na sněhu, otisky kulek na zdech, pokud je někdo z týmu zraněn, zanechává pod sebou krvavou kaluž apod. Moc pěkně je vyřešena interakce s okolním prostředím, která probíhá skrze ikony na obrazovce zohledňující provedení nějaké konkrétní činnosti ve hře. Takže sbírání věcí (třeba zbraní po padlých), jakož i těl, zavírání a otevírání dveří či přelézání terénních nerovností (potažmo šplhání po žebříku), to všechno vám hra inteligentně symbolizuje skrze nepřehlédnutelné značky. Výborně!

Před vstupem do akce máte samozřejmě možnost upravit výzbroj vašeho týmu, uvedené se postupem času lehce rozroste o pár nových propriet, abyste po skončení hry dostali za odměnu dramaticky rozšířený arzenál o zbraně nepřátel, jakož i vašich kolegů v akci ze spřátelených zemí. Je tu několik typických útočných pušek i v tlumičových variantách, odstřelovačky, brokovnice, ale též rozličné granáty a trhaviny. Není to sice SOCOM II: US Navy SEALs ani zdaleka takový výčet co v konkurenčním Ghost Recon, ale svému účelu to bohatě poslouží.

Málem bych zapomněl, bylo pamatováno i na několik stupňů obtížnosti, přičemž ještě další dva jsou prvotně uzamčeny, a na několik přednastavených konfigurací padu, kde vedle odlišného rozmístění tlačítkových funkcí najdete i hardcore mechanismy pro ovládání vašeho vojáka.

V akci totiž ovládáte aktivně jenom jednoho vojáka, zbytek skupiny kooperuje skrze neskutečně bohatou nadílku příkazů, jež zadáváte při zapauzovaném dění, takže se nemusíte nějak zběsile angažovat - naopak, zmiňovaná featurka přeje rozvážnému naplánování postupu (který je samozřejmě možný i skrze headset). Skupina je přitom tvořena z oddílu Able a Bravo, každý oddíl sestává ze dvou mužů. Separace je SOCOM II: US Navy SEALs vyřešena tak, že voják, který vám kryje záda v Able, vás nenechá vzdálit se příliš daleko od své maličkosti, zatímco Bravo tým můžete nechat stát na začátku úrovně a nikam se za vámi nepohrne. Díky citovanému bohatému spektru příkazů můžete v akci provádět rozličné kousky. Přesouvat druhý tým na vámi zvolené místo určení (což znamená buď oblast, na níž míříte svou zbraní, nebo je lze vyslat na na mapě určená stanoviště, jakési waypointy defaultně zadané pro každou misi) a tady pak determinovat také rychlost jejich přesunu; nechat je vpadnout na několik způsobů do místnosti, o které se domníváte, že se v ní skrývá ozbrojený nepřítel; nechat je odstřelit vámi určený cíl (co si budeme povídat, vaši kolegové v akci střílejí mnohem lépe a přesněji než vy, což je pochopitelně dáno skutečností, že nahánění protivníka skrzevá analogová tlačítka je někdy docela fuška) a nikoliv v neposlední řadě jim lze přikázat, aby zaujali vaše postavení.

SOCOM II: US Navy SEALs

Vedle mapy se skvěle zapracovanými úkoly pro splnění se dočkáte i radaru, na němž se vedle nejbližšího waypointu zohledňuje i postavení nepřítele, kterého někdo z vaší skupiny právě zahlédl. Novinkou oproti minulosti je přesná indikace zdravotního stavu jednotlivých členů týmu a potěší již předtím použité textové zohlednění napovídající, jakou činnost kdo z nich právě provádí. Nemusím jistě připomínat, že jak na mapě, tak radaru, vidíte i rozmístění ostatních členů mužstva.

Tedy doposud to bylo na výbornou. Bohužel na modrém nebi se brzy ukáže pár vskutku nepříjemných mráčků. Tím prvním je nevychytaná AI. Není to celkově vzato tak tristní, co u prvního dílu, nicméně narazíte na neuvěřitelně hluchá místa, kdy zamrzí zejména špatná kooperace ve vašem mužstvu, což může příležitostně vést ke ztrátám na životech. Povětšinou se nic až tak zásadního neděje, neboť do další mise jste znovu SOCOM II: US Navy SEALs pohromadě, ale některé herní úseky přímo vyžadují větší počet lidí na place - na vaší straně, jinak se situace stává nezvládnutelnou. Typickou ukázkou budiž taková ochrana ambasády, do níž nabíhají ve vlnách teroristé. Na této misi pak mohu demonstrovat, jak jsou na tom kvalitativně vaši soupeři. Bohužel zde nehrozí nějaké schovávání a taktické ostřelování, namísto toho slepě nabíhají po předem definovaných cestách na vaše pozice, takže se z toho stává pomalu lov divokých kachen. Pravda, uvedený příklad usvědčující vaše protivníky ze slabého intelektu je trochu hraniční, ale i tak. Při častých přestřelkách z podobně koncipované série Conflict: Desert Storm jsem měl nezřídka mnohem lepší pocit.
Druhým mráčkem jsou časté bugy, doprovázející taktéž první kapitolu SOCOMu. Tam se mi např. stalo, že voják propadl skrze zeď do zavřené místnosti. Svědkem podobně extrémní situace jsem ve dvojce zrovna nebyl, ale engine ani zde není zrovna konzistentní. K tomu si připočtěte SOCOM II: US Navy SEALs občasné zasekávání se za překážkami, padání ze žebříků, nepřesné akceptování zadaného povelu či vlastní aktivity při hledání cíle, což už není možné beze zbytku označit přímo za chybu, nicméně jedná se minimálně o dvousečnou záležitost - však uvidíte v praxi!
Možná posledním závažným nedostatkem hry je absence save pointů či aspoň checkpointů během mise, kterou v případě nezdaru (jenž nemusí přijít nota bene vaší vlastní chybou) musíte tak celou opakovat. Je samozřejmě moc hezké, že většina misí, ač ve své podstatě lineární a omezená, se příjemně větví a nabízí několik možností prostupu k zadanému cíli, nemluvě o řešení, ale abyste si hru zejména ve stealth manévrech pořádně vychutnali, neškodilo by, kdyby nám to tvůrci v tomto směru drobet ulehčili.

Zatímco SOCOM II již nenabízí možnost likvidace světelných zdrojů, jako tomu bylo v jedničce (jenom na efekt), stále počítá s odnášením padlých SOCOM II: US Navy SEALs těl, což je vzhledem ke skutečnosti, že mají tendenci mizet, také spíše přežitek z minulosti a podobně jako ve SWATu je to v drtivé většině případů (bohužel) zbytečná námaha. Pakliže si uvedené chcete užít, musíte zkusit stealth akci Rogue Ops, kde se na tenhle mechanismus mnohem více dbalo.

Po skončení hry rozhodně potěší možnost vyzkoušet si jakoukoliv z již absolvovaných misí v další obtížnosti, stranou pozornosti nemohou zůstat ani bohaté bonusy, nabízející mj. výčet použitých hudebních kompozic stejně jako opakované zhlédnutí pravidelných FMV sekvencí (ale jinak se tady oproti minulosti spíše sází na enginové animace).

Jak to tedy zrekapitulovat? SOCOM II by mohla být skutečně vynikající hra, mohla být… Řada bugů znepříjemňujících hraní by se bývala dala odpustit, kdybyste každou misi i třeba kvůli nim nemuseli začínat znovu a znovu. AI nepříjemně osciluje, ale navzdory těmto místy skutečně dramatickým chybám se jedná o představení, které nemá konkurenci a to prosím bez rozdílu platforem** (a přitom ještě nenabízí jinak žádaný kooperativní režim). Minout SOCOM II v případě, že patříte do komunity vyznavačů taktických akcí by tak bylo naprosto neodpustitelným omylem.
A závěrem ještě pozvánka do naší zbrusu nové screenshotové galerie.

**P.S. Je tedy pravdou, že se mi nedostala do ruky druhá kapitola řady Hidden & Dangerous, takže onen hodnotící výkřik s dovětkem bez rozdílu platforem musíte brát trochu s rezervou; nicméně po zkušenostech s prvním dílem H&D a zdejším nedobrým ovládáním by se musela dvojka v mých očích setsakra vylepšit, aby byla konkurence schopná pro SOCOM II…

SOCOM II: US Navy SEALs
Výrobce/Vydavatel Zipper Interactive/Sony
Platforma PlayStation 2
Multiplayer: ne
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: ano, 3.000kB
Verdikt: Bohaté taktické možnosti a parádní atmosféra přebíjí některé nedotaženosti, jež nicméně logicky sráží celkovou výslednou známku. Ale pro příznivce žánru jednoznačně povinnost!
Hodnocení: 75% (info)

Autor:
Témata: Radar, Slovník
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední, slíbil Netflix

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...