Pitfall: The Lost Expedition

  12:00
S deštnými pralesy jsou jenom trable. Měly by se bez milosti vykácet a nahradit největším placeným parkovištěm na světě. Za prvé by odpadly potíže s parkingem a za druhé by... Cože? Říkal tady snad někdo kyslík? Jděte s tím laskavě do háje, ano?

Pitfall: The Lost Expedition Série Pitfall je stará. Je tak stará, že v době, kdy vyšel její první díl, čůrala většina naší redakce do plenek, v lepším případě pak slabikovala úryvky Honzíkovy cesty soudružce učitelce. No považte, vždyť dvacet let je v herním světě opravdu dlouhá doba a řadí Pitfall vedle takových stařešinských velikánů, jako je Pac-Man nebo Pong. A přesto, zcela nezaslouženě, není ani zdaleka tak slavný, jako jeho vykutálení soukmenovci. Čím to? Vždyť v době, kdy se objevil na prehistorickém stroji Atari 2600 byl hvězdou, průkopníkem žánru a výkřikem moderní technologie. Shluk pixelů, vzdáleně připomínající člověka, skákal přes další pixely, ještě vzdáleněji připomínající krokodýly, propasti, vodní příkopy…a samozřejmě liány. Guru všech plošinovek, pradědeček Lary Croft, naše náhražka kojenecké vody, to všechno Pitfall je. Nebo spíše byl.

Doba se mění, lidé stárnou a hry zrají. Staré hity pokryl prach a máme tady hrdiny nové. Mr. Pacmana nahradila Mrs. Pacmanová (proklatá emancipace), Ponga vystrnadil Jarda Jágr se svými NHLky a místo Pitfallu uctívá dnes rozverná mládež všelijaké skákající ušatce. Ostatně není se co divit. I když se odehrálo několik pokusů o oživení zašlé slávy, nikdy se Pitfallu nepodařilo na svou hvězdnou minulost navázat. Snad nejpodařenějším počinem v tomto směru byla 2D skákačka s podtitulem The Mayan Adventure, ale to bylo tak do dnešní doby zhruba všechno. Nu a teď Pitfall: The Lost Expedition tu máme Pitfall pro novou generaci konzolí. A co si budeme nalhávat, jestli má výrazněji ohrozit postavení nové vládnoucí garnitury, musí modernímu hráči nabídnout trochu víc, než pár hladových krokoušů a lián.

The Lost Expedition z dílen Edge Of Reality nás zavede, jak taky jinak, do džungle. Přesněji řečeno do džungle peruánské. Vědecká expedice se zde rozhodla pátrat kdoví po čem a dobrodruh Harry u toho samozřejmě nemůže chybět. Jenže co čert nechtěl, letadlo s expedicí „přistálo“ poněkud neplánovaně, rozpadlo se při tom na desítky kousků a celá výprava byla rozprášena po přívětivé džungli. Prostě takové všední odpoledne v životě Pitfall Harryho.

Prvním, co vás po spuštění hry překvapí, bude, že se nenacházíte u doutnajícího vraku letadla, alébrž před značně přerostlou, uslintanou a kupodivu také doutnající tlamou šelmy z řádu kočkovitých. Uvězněni uprostřed lávového pole musíte bojovat o holý život, protože téhle žhavé kočičce určitě nejde o pikslu kitekatu, co si nesete v batohu. Naštěstí to není souboj nikterak komplikovaný a jen co z něj se zdravou kůží vyváznete, začne Harry klábosit o všem co tomuto hřejivému setkání předcházelo a co jsme si my popsali výše. Začátek se tedy dozvíte v retrospektivě, což je sice poměrně originální, ale na dlouhou dobu taky poslední zajímavý prvek, na který ve hře narazíte.

Pitfall: The Lost Expedition Jakmile se začne odvíjet hlavní dějová linie, je každý zkušený plošinovkář doma. Harry, jehož karikaturně přerostlá palice nám velmi neodbytně připomněla ministra Grosse, přeskakuje masožravé rostliny, skáče po liánách, vyhýbá se padajícím kládám a občas zmasakruje pár nechápajících opic. Ovládání je solidní, kamera nikterak nejančí a během několika málo minut má veškeré dění v ruce i úplný začátečník. Po grafické stránce sice není hra nikterak převratná a neustále na hráče útočí tím nejneuvěřitelnějším odstínem brčálově zelené (jak taky v džungli jinak), ale i přes jistou kostrbatost působí zpočátku poměrně roztomile. Tato její roztomilost pak kráčí ruku v ruce s humornou, až komiksovou nadsázkou, která byla vždy jedním ze symbolů Pitfallu. I tentokrát zůstala v rozumné míře zachována a tak, když se Harry ocitne například v útrobách krokodýla, nehrozí krvavý Game Over prokládaný cákanci krve. Místo toho vás hra upozorní, že když začnete zuřivě kvedlat levým analogovým stickem, napne se Harry v tlamě labužnického plaza jako pružina a následně bude vystřelen na bezpečnou pevninu. I díky tomu se prvních pár desítek minut nese ve znamení klidného skákání a hojení nečetných šrámů v zázračných fontánkách, prostě piánko. A potom potkáte prvního domorodého šamana. Sedí si takhle na skále uprostřed vodopádů a ve svém malém butiku nabízí k výměně vylepšené útoky, rozšířené zdraví, nebo třeba mapu k jeskynním pokladům a všechno co za to žádá je pár sošek, které můžete nasbírat po cestě. Tady člověka začnou hryzat pochybnosti. K čemu Pitfall: The Lost Expedition všechny ty vymoženosti? Hra je tak jednoduchá a lineární, že i nenarozenému plodu by zabralo nějakých pět, šest hodin, než by se dobral konce.

A právě tehdy přichází naprostý existenční šok. V momentě, kdy narazíte na prvního člena ztracené expedice, který vás obdaruje čutorou pro sběr léčivé vody (už jen to je setsakra podezřelé), se hra změní v peklo. Pár ospalých opic, které sem tam mrštily nějaký ten kokos přibližně vaším směrem, nahradí hordy zuřivých a dokonale maskovaných domorodců a dokonce i hráč odkojený Tekkenem bude mít značné problémy s jejich likvidací. Ale to by ještě nebyl hlavní problém. V ten se má záhy změnit do té doby zdánlivě plynulá a bezproblémová hratelnost. Úvod byl totiž, jak se říká v některých menšinových kruzích, jen tak na zahřátí a to, co do té doby vypadalo, jako poklidný plošinovkový titul určený hráčům mladší generace se promění v nefalšovanou bitvu v džungli.

Těžko hledat motiv, který vedl vývojáře k takové nepředložené šílenosti. Obrovské, nepřehledné lokace, do kterých ze vteřiny na vteřinu sletíte jako do výtahové šachty, by daly zabrat i Albertu Einsteinovi v nejlepších letech. Popsali bychom to třemi, zcela jednoduchými slovy: bloudíte jako idioti. Půl hodiny skáčete (a padáte) z liány na liánu, abyste se záhy dozvěděli, že tudy prostě cesta nevede. Pitfall: The Lost Expedition Topíte se, žerou vás střídavě krokodýlové a piraně, ale cesty dál prostě nět. Mlátíte hordy domorodců, zkoušíte nelogické hlavolamy stále dokola, ale cesta dál… není. Popadnete DualShock a roztřískáte svou PS2 na maděru, ale hádejte co? NIC! No prostě a jednoduše, to co provedli vývojáři z Edge Of Reality není hra, ale zločin proti lidskosti. Zpočátku se tváří, jako neškodná zábava, záhy se však změní v nehratelnou a děsivě frustrující záležitost, která by po pár hodinách rozzuřila i Dalajlámu. Dospělý hru znuděně a naštvaně odhodí po několika marných pokusech pohnout se z místa, dítě nechápavě zažvatlá něco velmi peprného na adresu (ne)hratelnosti a odejde si na dvorek cvrnkat kuličky.

Je to škoda. Pitfall si určitě zasloužil lepší zpracování. Když už, tak alespoň hratelné a zábavné, aby potěšil přinejmenším mladší hráčskou generaci. Takto u hry vydrží nejspíš jenom ti největší nadšenci žánru a i ti by se měli obrnit stoickým klidem a trpělivostí. Jinak za důsledky neručíme…

Pitfall: The Lost Expedition
Výrobce/Vydavatel Edge of Reality/Activision
Platforma PlayStation 2, Xbox, GameCube
Multiplayer: ne
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 913 kB
Verdikt: Zcela průměrný plošinovkový titul s neuvěřitelně frustrující hratelností. Jak vyšel, tak i zapadne.
Hodnocení: 50% (info)

Autor:
Témata: Albert Einstein, Xbox
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...