Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Terminator 3: Redemption

  12:00
Zatímco třetí díl filmové série Terminátor nazvaný Vzpoura strojů rozhodně nezklamal a očekávání fanoušků naplnil, o hrách, které inspiroval, se to rozhodně prohlásit nedá. Jak dopadl další titul, který využívá filmové licence?

Terminator 3: Redemption Nebudu vás dlouho napínat a hned na začátku vám prozradím, že tento titul patří k těm docela povedeným. A to se u her, které našly svou inspiraci na filmovém plátně, příliš často nestává. O to větší radost mám, když se objeví světlá výjimka. Jednou takovou Terminator 3: The Redemption určitě je. To hned z několika důvodů – na prvním místě samozřejmě musím zmínit, že hra je to zábavná (i když hodně, ale hodně obtížná), navíc se jí daří kombinovat několik herních žánrů a k tomu nabízí povedenou grafiku a atmosféru, která si s filmovou předlouho nezadá. Co se týká předlohy, tak děj hry je téměř totožný s Terminátorem 3: Vzpourou strojů, ale slovo „téměř“ je na místě. V jednotlivých misích totiž filmový příběh rozvíjí. To znamená, že se podíváte nejen do současnosti, ale také do budoucnosti, kdy budete (samozřejmě v „kůži“ T-800) bojovat společně se zbytky lidské rasy proti Skynetu.

Pokud si ale myslíte, že vám k tomu bude stačit čapnout dvě plazmové pušky (je to možné a vypadá to velmi dobře) a postřílet všechno, co se hýbe, tak jste na omylu. Náplň jednotlivých levelů je totiž poměrně variabilní – čeká na vás klasické „prostřílej se až k bossovi a tomu to pořádně natři“, ale zdaleka nejen to. Časté jsou i stíhací mise. Tam je vaším hlavím úkolem dohonit určený objekt (člověk, auto, vznášedlo). Někdy se v jedné úrovni dokonce dočkáte kombinace Terminator 3: Redemption obou typů cílů – nejdříve se budete muset prostřílet k určitému bodu, od kterého budete pronásledovat objekt, který máte zničit. Pokud se bojíte, že by se váš T-800 unavil (lepší slovo bude přehřál), tak zbytečně, protože můžete „osedlat“ nejen automobily, motocykly, ale v úrovních, které se odehrávají v budoucnosti, také různé bojové stroje nebo například vrtulník. Někdy dokonce úspěšně splníte zadaný úkol, aniž byste vystřelili (to je případ mise, ve které musíte dostihnout Johna Connora dřív než T-X).

Graficky se hra opravdu povedla. Budoucnost je temná, neutěšená, plná rozbořených domů.

Je sice příjemné vědět, že když už se vám nechce po svých, můžete hupsnout na „záda“ například tanku, ale pokud by se tento monumentální kolos špatně ovládal, asi byste si to rozmysleli. Naštěstí zvládnout dopravní/bojové prostředky není nic extrémně složitého, i když zase tak úplně jednoduché to také není. Stroj ovládáte analogovou páčku, druhou zaměřujete (snad jste nečekali, že zaměřování bude automatické:) a L1 a R1 slouží ke střelbě. Asi vám chvilku zabere, než se do toho dostanete, ale nemožné to není. Určitě se vám to vyplatí, protože například když stíháte T-X (která pro změnu stíhá Johna Connora a Kate) a skáčete z jednoho auta na druhé, má to něco do sebe. Vlastně mě napadá, že pěšky se budete přepravovat jen do té doby, než narazíte na nějaký použitelný „vehikl“. Pak teprve začíná ta pravá zábava. Levely jsou totiž Terminator 3: Redemption koncipovány tak, že se neustále něco děje, takže větší rychlost pohybu (což znamená znesnadnění vašeho zaměření) se bude hodit. To má sice za následek určitý zmatek, ale také akční atmosféru, která se jen tak u nějaké hry nezažije.

Mise neztrácejí náboj ani po několikátém opakování. A že se mu nevyhnete. Snad kromě prvního levelu (který zvládnete za pár vteřin) se mi nepodařilo dohrát jakoukoliv úroveň napoprvé. Obtížnost je vysoká, velmi vysoká. To platí pro mise „střelecké“ i „stíhací“. V prvních jmenovaných se na vás obvykle valí hordy nepřátel a vám nezbývá než se jimi prostřílet, protože uniknout je hodně těžké a ve stíhacích levelech nesmíte dovolit, aby se sledovaný objekt vzdálil za určený počet metrů (menší rada, nejezděte po silnici, ale používejte různé zkratky) nebo, aby ho dostihla T-X dříve než vy. Nebojte se, Terminator 3: The Redemption není nehratelný, ale zvládnout jednotlivé úkoly, to bude pár mozolů na ruce stát.

Samozřejmě, nelze očekávat, že fyzika automobilů bude stejná jako v závodních titulech, ale to nic neubírá na tom, že využívání dopravních prostředků přidává hře na atraktivnosti.

Mezi levely budete mít možnost kovového hrdinu „vyšperkovat“ (nečekejte žádné RPG orgie). Za splnění úkolů (čím dříve tím lépe) a likvidování nepřátel získáváte platební jednotky, za které můžete svého kyborga vylepšovat v několika Terminator 3: Redemption málo vlastnostech (pokud se nemýlím, tak je jich pět). Ty většinou souvisejí se schopností „SCAN“ – pohled se přepne do jiného módu, který umožňuje například možnost lepšího zaměřování. Ale upřímně, do SCAN módu jsem přepnul za celou hru dvakrát a to ještě proto, že jsem se přemáčkl.

Graficky se hra opravdu povedla. Budoucnost je temná, neutěšená, plná rozbořených domů, pod temným neprostupným nebem, přítomnost je na druhou stranu živá a barevná. Hlavní hrdina je zpracován slušně, pohyby jsou samozřejmě lehce strnulé, ale předpokládám, že je to chtěné, protože kyborgové asi nepatří k nejohebnějším tvorům. Z nepřátel se povedly především větší stroje a vznášedla, ze kterých skoro dýchá kovový chlad. Animace také patří k tomu lepšímu (nemluvím o těch, které jsou v in-game grafice – ty už jsou o něco horší), co dnešní tituly nabízejí. Výtky nemám ani k hudbě, ta je zkomponována tak, aby dokonale podbarvila rychlý spád hry. Tvůrci očividně neponechali nic náhodě, a tak titulní postavu namluvil samotný Arnold Schwarzenegger a jeho hlášky rozhodně stojí za to.

Kdopak to mluví?

Zatímco před pár lety herní hrdiny namlouvali lidé, kteří zrovna byli po ruce (a dost často to vypadalo, že k dispozici byla jen paní na úklid a poslíček s pizzou), v současné době se stává příjemným trendem, že na dabing jsou najímány hvězdy první velikosti. Stačí zmínit například úspěšnou akci XIII, ve které hlavním postavám propůjčili hlasy David Duchovny (Akta X, Evoluce) a zpěvačka Eve (XXX), popřípadě Onimushu 3: Demon Siege, kde se objevil Jean Reno (Leon, Godzilla) a hvězda nového filmu od tvůrců Hrdiny (nazvaném House of Flying Daggers) Takeshi Kaneshiro. Profesionální namluvení se pomalu stává nedílnou součástí herních projektů a je to bezesporu krok správným směrem, protože je příjemné vědět, že virtuální svět se stává rovnocenným partnerem ostatních odnoží zábavního průmyslu.

Terminator 3: Redemption Musím přiznat, že jsem sám překvapený. Čekal jsem, že Terminator 3: The Redemption bude další z odfláknutých titulů, které zneužívají úspěchu své filmové předlohy. Tentokrát tomu tak není, protože hra, i když má několik málo nedostatků, rozhodně své inspiraci ostudu nedělá. Dokonce se jí podařilo to, o co se už několik projektů snažilo, spojit různé herní žánry. Samozřejmě, nelze očekávat, že fyzika automobilů bude stejná jako v závodních titulech, ale to nic neubírá na tom, že využívání dopravních prostředků přidává hře na atraktivnosti. Možná někoho zaskočí obtížnost, ale nemusíte být profesionální pařan, aby se vám po několika (desítkách) pokusů podařilo všechny mise dokončit. Jinak nevidím na hře žádný větší zápor, a myslím, že stejného názoru bude (většina) z vás.

Jestliže se vám líbil film, hru vám vřele doporučuji, a pokud jste si dosud mysleli, že T-800 je nový typ odšťavovače, ale jste fandové akčních her, tak doporučuji zkusit titul Terminator 3: The Redemption také. Unikne vám sice pár souvislostí, ale jistě se také dobře pobavíte. Hlavně si připravte něco, do čeho se vzteky zahryznete až budete stát těsně před dokončením některé z misí a někdo vás zlikviduje, k podobným situacím totiž bude docházet poměrně často.

Terminator 3: Redemption
Výrobce/Vydavatel Paradigma/Atari
Platforma PlayStation 2, Xbox, GameCube
Multiplayer: ano
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 87 kB
Verdikt: Konečně kvalitně využitá filmová licence. Terminator 3: The Redemption je dynamickým spojením několika žánrů a to spojením povedeným. T-800 slíbil, že se vrátí, a návrat se mu povedl.
Hodnocení: 70% (info)

Autor:
Témata: dabing, virtuální, Xbox
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Ještě devět let po vydání objevují fanoušci Zaklínače skryté vtípky

I když od vydání kultovního Zaklínače 3 utekla skoro celá dekáda a hráči ho mají prochozený skrz...

Fortnite umožňuje vypínat oslavné animace, aby se poražení hráči neurazili

Provozovatelé hry Fortnite nyní umožňují všem hráčům vypnout zobrazování oslavných animací, jež prý...

World of Warcraft: Dragonflight se rozloučí remixem Mists of Pandaria

Zatímco separátní battle royale režim Plunderstorm se pomalu blíží ke konci, tvůrci během května...

V nové hře podle Pána prstenů se nebude bojovat, ale stavět Hobitín

Chystaná hra Tales of the Shire nás zavede do světa Pána prstenů, tentokrát však nebudeme bojovat...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...