Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Metal Slug 3 - klasická palebná síla

  12:00
Na letošní vánoční trh se přiřítilo dost zaručených trháků na to, aby si z nich vybral úplně každý. Jsou zde ale i hry, které se ani nesnaží zaujmout technologickými inovacemi, a přesto mohou leckoho zaujmout. Jednou z nich je i Metal Slug.

Metal Slug 3 Vánoce jsou tu již prakticky každým dnem a to je přesně ono období, kdy výrobci všeho možného uvádějí na trh své nové produkty, které k životu „stoprocentně nutně potřebujeme.“ výjimkou nejsou samozřejmě ani hry a je potřeba důrazně vyzvat nakupující, aby nenaletěli na sexy nablýskaný obal hry. Stejně jako notorické „není všechno zlato, co se třpytí“ totiž platí i to, že nemusí být kupříkladu skvělou závodní hrou všechno co má na obalu nabouchané žihadlo. Finty výrobců i prodejců bývají značně rafinované, takže naletět nemusí být zase až tak obtížné.

Poněkud jinak k celému problému ale přistupují tvůrci dnes recenzované hry. Již od prvního pohledu na krabici je jasné, že se nebude jednat o výkvět nejmodernějších 3D technologií (starším pamětníkům to bude samozřejmě jasné již při pohledu na samotný název hry), takže zdánlivě žádný důvod, proč si tuto hru pořizovat. A skutečně, Metal Slug 3 pravděpodobně osloví jen ty hráče, kteří utratili nejednu desetikorunu ve videohernách u automatů s některou z verzí Metal Slugu. V tomto kontextu je zajímavé, že právě Metal Slug je snad jedinou herní sérií, která má stále své místo i v těch nejmodernějších videohernách vybavených realistickými závodními kokpity s několika obrazovkami, nejnovějšími střílečkami či bojovkami. A mezi nimi tam vesele exhibuje kabinet s 2D Metal Slugem, který se svou pixelovatou grafikou působí jako Metal Slug 3 zjevení z let dávno minulých. Ale že by tam byl jen proto, že jej někdo zapomněl odvézt na smetiště, to se rozhodně říct nedá.

Jak je již u takovýchto her dnes zvykem, je i Metal Slug 3 na dnešní poměry již dosti obtížnou hrou.

Série Metal Slug totiž patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co kdy v žánru arkádových 2D stříleček vzniklo. Navíc v jeho prospěch paradoxně hovoří i to, že na rozdíl od Contra: Shattered Soldier nebo nedávného Gradia V se autoři v tomto případě nesnažili o nějaký ten „moderní remake“, ale hru pro potřeby současných konzolí překódovali prakticky tak, jak ležela a běžela. Samozřejmě, že byl přidán nějaký ten herní režim či pád dalších „drobností“, ale ve výsledku je důležité, že zde není patrná snaha obléci staré hře nový kabát jen proto, aby se zavděčili současným hráčům za každou cenu. Hra jako by tak na hráče vyzývavě povykovala: „Já jsem Metal Slug a ty si to přeber, jak chceš.“ Evidentní snaha o zachování „ducha doby“ je velice sympatické a lze říci, že se jedná asi o nejlepší remake staré klasiky, jaký jsme na PS2 zatím viděli. I když zrovna slovo remake v tomto případě není zase až tak na místě právě proto, že je to prakticky stále ona původní hra.

Vozovna Metal Slug

Jak již bylo naznačeno v hlavním textu, dají se ku svému prospěchu ve hře využívat i různé dopravní prostředky. Sice se tím z Metal Slugu nestává další klon GTA, ale i tak je jejich využití vítanou možností, kterak v ukrutné palbě nepřátel prodloužit svůj mrzký život.

Metal Slug – vysoce kompaktní typ malého a pohyblivého tanku, který de navíc v boji umí i přikrčit nebo dokonce vyskočit, čímž nejenže zvyšuje vaše bojové možnosti, ale v prvé řadě vás tím v první chvíli hodně překvapí.
Slugnoid – dvounohý robot vybavený dvěma kanóny Vulcan, který nepřátele kosí bez nejmenších problémů. Díky mechanickým nohám i výborně skáče.
Slug Flyer – hi-tech letadýlko, které vám usnadní život v oblacích. Po jeho rozstřílení si budete muset vystačit s klasickým jet-packem.
Slugmariner – v hloubi oceánu se vedle potápěčské výbavy můžete ořít i o malou bojovou ponorku, která je osazena smrtícími torpédy.
Slug Copter – při pozemních misích často narazíte na lehkou helikoptéru, která se hodí zejména proti potvorám útočícím ze vzduchu.
Elephant Slug – vedle velblouda se zde můžete projet i na slonovi, který po sebrání příslušného upgradu chrlí do okolí oheň nebo blesky.

Metal Slug 3 Jak je již u takovýchto her dnes zvykem, je i Metal Slug 3 na dnešní poměry již dosti obtížnou hrou. Naštěstí jsou zde poměrně široce konfigurovatelná nastavení, takže nemusíte mít strach, že byste napoprvé nedošli ani na konec první epizody. Těch je zde celkem pět a dají se dohrát tak zhruba za hodinku. Tato herní doba se může jevit jako směšně krátká, ale má své opodstatnění. Pokud pojedete srabsky s nekonečným počtem životů, může vám to být úplně jedno, ale zkuste si představit, že byste měli celou hrou projít na jeden, dva kredity. Soustředit se hodinu na pekelnou akci odehrávající se na obrazovce vás vyčerpá natolik, že budete opravdu rádi, až konečně ty závěrečné titulky naběhnou. Čímž se dostáváme zpět k obtížnosti. V úvodu hry vám střílení nepřátelských vojáků a sbírání předmětů, které z nich vypadnou, bude připadat jako strašná sranda a zívačka, ale už první boss (který je ze všech zde přítomných asi nejhezčí, nejlepší, zkrátka „nejklasičtější“) naznačí, že ani nejlehčí obtížnost nebude zase až tak snadnou záležitostí. A až budete v poslední úrovni poskakovat jako o život mezi stále novými krev plivajícími zombíky a snažit se nějak rozumně pálit do nich (docela dost snesou) a zároveň do dveří, které je potřeba palbou otevřít, nebudete napoprvé vůbec chápat, jak je vůbec možné projít tuto sekci třeba jen na jeden život.

Metal Slug 3 Jako drtivá většina her tohoto typu je totiž i Metal Slug 3 zejména o učení. Pro každou situaci je potřeba se naučit postup, jakým ji nejlépe řešit. Při rozumné délce hry se tak dá celý průchod naučit v rozumném časovém horizontu, přičemž ale dokončit hru jen s jedním kreditem zůstává stále velmi slušnou frajeřinkou, která se jen tak někomu hned nepovede. Prostě přesně tak, jak jsme na to u takovýchto her byli zvyklí.

Grafickou a zvukovou stránku hry prakticky nemá cenu hodnotit, protože odpovídá přesně tomu, co „frčelo tehdy před léty“.

Stejně tak jsme u her tohoto typu zvyklí na to, že v nich není prakticky žádný příběh. Zde jde klasicky o boj s teroristy a vůbec celého universa, ale hra obsahuje pouze střihové sekvence v enginu hry, které bez jakéhokoliv textu, nebo snad dokonce dabingu, znázorňují, kterak se vaši hrdinové přesouvají z jedné části levelu do jiné. Rozhodně se o nich tedy nedá říci, že by jakýmkoli způsobem posouvaly dál příběh. Ten je navíc i velmi volně navržen, takže se v jeho rámci podíváte nejen do pouště (kde je samozřejmě k dispozici ona legendární jízda na velbloudovi), ale i pod mořskou hladinu, do oblak, a dokonce i do vesmíru, kde se tato hra mění v klasickou top-down scrollovací vesmírnou střílečku. Na začátku hry máte možnost vybrat si ze čtyř hratelných postav, mezi nimiž pak můžete volit znovu v momentě, kdy ztratíte poslední život a poté zvolíte možnost pokračovat dál s novým kreditem.

Metal Slug 3 Další samozřejmostí jsou i vítané upgrady zbraní. V základní výbavě máte obyčejnou pistoli a pár granátů, ale z padlých nepřátel nebo od osvobozených rukojmích můžete získat zhruba deset nejrůznějších power-upů jako kupříkladu kulomet, laserový kanón nebo naváděné rakety. Vedle toho je zde i plno nejrůznějších předmětů, které zvyšují vaše bodové statistiky nebo opravují vaše poškozené dopravní prostředky, které poskytují slušnou ochranu před nepřátelskou palbou i pořádnou palebnou sílu, ale jejich trvanlivost samozřejmě není věčná.

Grafickou a zvukovou stránku hry prakticky nemá cenu hodnotit, protože odpovídá přesně tomu, co „frčelo tehdy před léty“. V závěrečném resumé bych tedy chtěl ještě jednou zdůraznit, že co se týče hratelnosti, je Metal Slug 3 vynikající záležitostí, která v pomyslné hitparádě ramaků poráží jak Contru, tak i Gradius V a to i přes svůj velmi obstarožní vzhled a zpracování. Zároveň je potřeba upozornit, že tato hra zaujme zejména retro pamětníky, kteří do podobných automatů pravidelně odevzdávali celé své kapesné. Ostatní - „nepamětníci“ - ať si od výsledného hodnocení odečtou nějakých patnáct procent a ti kdož se při pohledu na 2D grafiku okamžitě letěli podívat do kalendáře, zdali náhodou není 1. dubna, ti ať se této hře obloukem vyhnou.

Metal Slug 3
Výrobce/Vydavatel SNK/Ignition
Distributor v ČR Gameline
Platforma PlayStation 2, Xbox
Multiplayer: ano, 2 hráči
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 105 kB
Verdikt: Toto není hra ze staré školy. Tohle je přímo ona stará škola. Proto se tato hra velmi zalíbí, ale bohužel jen velmi úzkému okruhu hráčů.
Hodnocení: 70% (info)

  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

ANKETA: Jaké je vaše nejoblíbenější videoherní auto?

Máte nějaké oblíbené videoherní vozítko či auto? Napište nám do diskuze pod článkem, které a proč.

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

BlizzCon 2024 nebude

Letošní ročník akce BlizzCon, na níž fanoušci oslavují hry studia Blizzard, tedy značky jako...

Jsou na vás hry moc těžké? V budoucnu vám možná pomůže umělá inteligence

Nový patent Sony věští budoucnost hraní, kdy může vzniknout nový nejnižší stupeň obtížnosti. Hru za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...