Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spartan: Total Warrior - exkluzivně

  12:01
Když zuří válka, jedinec vůbec nic neznamená. Ti, kdo vyrazí do bojů první, se brzy vrací. V olověných rakvích. Tedy pokud nejsou Sparťany! Řeč samozřejmě není o současné krizi v našem největším fotbalovém klubu.

Spartan: Total Warrior Když jsem poprvé zaslechl, že na PS2 vyjde hra Spartan: Total Warrior, bylo tu nefalšované nadšení. Dioptrie totiž udělaly své a já žil nějakou tu dobu v domnění, že se hra jmenuje Spartan: Total War a snil o geniální strategii na PS2. Na neuvěřitelně dokonalou strategii Shogun: Total War totiž vzpomínám dodnes. S nelibostí pak na nepřátelské bojovné mnichy, kteří zásadně bojovali do posledního muže, zatímco moji samurajové brali roha, bušidó nebušidó.

Nadšení se ale vrátilo, i když jsem si poopravil v hlavě název hry. Zjistil jsem, že za Spartanem skutečně stojí strategičtí géniové z Creative Assembly, kteří byli schopni udržet mě nesčetně hodin u PC monitoru. Ovšem stejně jako se nadšení vrátilo, zase rychle vyprchalo. Srovnání Spartana s mnou nenáviděným titulem Dynasty Warriors vyvolalo jistou noční můru. Proboha jen ne jeden maník proti armádě! Spartan je ale promyšlen velmi šikovně. Nejste tady supermanem, který máváním meče poráží celé šiky. Naopak, jste součástí mašinérie, okolo tak neběhají jen nepřátelé, ale i vaši vlastní vojáci, kteří vám pomáhají. Spartan: Total Warrior Samozřejmě, ve skutečnosti by se za takový boj nemusel stydět ani Conan, ale jste v počítačové hře inspirované antickou mytologií.

Z historického hlediska naprostá volovina, ale autoři vybrali ideálně.

Bohové antiky jsou svině. Nadržují vybraným smrtelníkům, hádají se mezi sebou, nenávidí se, intrikují. Takový Kratos z God of War by mohl vyprávět. Spartan na tom není jinak. V jeho případě se setkáme jen s tím nadržovaným, samotný bůh války Ares nad ním drží ochrannou ruku. Nevědět, že God of War a Spartan: Total Warrior byly vyvíjeny pralelně, podezříval bych autory z určitého smyslu pro recesi. V jedné jdete Aresovi po krku, v druhé vám pomáhá. Příběh sice není žádný zázrak, emoce tu příliš roli nehrají, ale jde o válku. Válku, při které nejde o život jenom vám, ale celému vašemu světu. Světu, který se skrývá za jménem Sparta. Obležena Římany čeká na svůj konec. Spartan: Total Warrior Z historického hlediska naprostá volovina, ale autoři vybrali ideálně. Malá, ale bojovná Sparta, čelí největšímu impériu antiky. Kdo by nedržel palce hrdinovi, který vyzván bohem války, vyráží na spásnou cestu, která má národy osvobodit od římského jha? Na začátku je tedy Sparta obležena. Římané šplhají přes hradby, pokoušejí se je překlenout pomocí obléhacích věží a když je nouze nejvyšší, do akce vyráží svérázný Metal Gear antiky, bronzový mechanický obr Talos. Jako správný Snake, tedy Spartan, však namíříte balisty a nestvůrný stroj pošlete do pekel. Tím to vše ovšem teprve začíná.

Poťouchlý Ares poté, co zničíte římský paprskomet, vyrobený umně z mytické příšery Medúzy, jejíž pohled nechá zkamenět kohokoliv, sice nešetří chválou, ale zároveň ani doporučeními. A když bůh doporučuje, tak našinec poslouchá. Seberte své věrné a hurá na obrovskou výpravu za zbraněmi, které jsou schopné jako jediné zastavit římskou expanzi. Celkem chápu úmysly Arese. Římské impérium bylo uvnitř hranic oblastí míru a to se mu nemohlo líbit. A tak pod záminkou šíření svobody žene Spartana proti Římu. A ak že se historie neopakuje dodnes :-)

Spartan: Total Warrior

A ti anglicky mluvící? Můžou se v překladu šťourat.

Celkem mě překvapilo, jak dobře si Creative Assembly poradili s bossy. Tyto boje jsou vyvážené, čekají na vás vždy takoví protivníci, abyste desetkrát jen stěží potlačili touhu DVD s hrou pomazat marmeládou a sníst, a pojedenácté zvítězíte. Boewulfovo kladivo či Achillovy zbraně jsou dostatečnou odměnou. Tažení světem antiky je docela zábavné, barbaři otravní, feministka s čepelemi víc než mytické příšery, ale jinak celkem bez námitek.

Tak a máme tu boj. Využijete v něm všechny možné i nemožné zbraně. Samozřejmě hlavní jsou sečné, bodné a mlátící. S prsty klavírního virtuóza budete kmitat po joypadu a tvořit komba, která rozrazí dav vojáků, který se na vás právě požene, probodnou jednoho z nich a následně ho odkopnou do davu. Ke slovu přijde i magie. Nechat hochy zkamenět a rozsekat, to je rozkošné, věděl to Kratos, ví to i Spartan. Ve propracovanosti boje je vidět, že tvůrci hry jsou stratégové tělem i duší. Neustále vám Spartan: Total Warrior obměňují možnosti, nutí vás využívat různý styl boje, nastavují vám protivníky, kteří nejsou žádní tupci. Pobavilo mě, že vedle magické energie, kterou po vzoru Devil May Cry nasajete z padlých, získáváte zdraví z malých kapliček, u nichž se uprostřed boje rychle pomodlíte. No, vypadá to absurdně, zvláště když se domodlíte a dostanete vzápětí ránu, taky je vám jasné, že totéž jste viděli v God of War, ale nesuďte přísně, Spartan za to nemůže. Nakonec jak jinak situaci řešit, když nechcete předstírat, že je hrdina nesmrtelný nebo že sbírá kytičky na léčivé lektvary?

Děj a boj máme za sebou, zvládli jsme i léčení. Jak se to hraje celkově? Velmi dobře. Není to typická one-man show, když budete myslet strategicky, vaši hoši vám mohou dělat smysluplnou podporu, jen pozor při palbě z luku. Kamera je dobrá, sleduje svého hrdinu jako žárlivá manželka. Čili shrneme to. Nápad je slušný, hraje se to dobře, grafika odpovídá tomu, že musí rozhýbat

Klady a zápory

Plus Hraje se to velmi intuitivně
Plus České titulky
Plus Rozhodně se nebudete nudit
Plus Velmi slušná grafika

Mínus Ze zákopu chci vyskočit kdekoliv!
Mínus Uvítali bychom ještě více monster

desítky postav v plně 3D prostředí, takže z recenzentského hlediska vládne spokojenost.

To nejlepší pro neanglicky mluvící na závěr. Hra je kompletně lokalizovaná do češtiny. Sice jen do té psané, takže pětiletému dítěti je putýnka, že titulky nejsou ani anglicky ani turecky, ale v jeho mateřštině, ovšem gramotnému člověku jen zableskne v oku. Pro angličtinou nevládnoucí hráče je fakt, že se dozví, co vlastně má dělat, velkým přínosem. A ti anglicky mluvící? Můžou se v překladu šťourat. Chvilkami se roztomile pobaví.

Osobní náhled

Jak miluji pohled na to, když se do sebe v realtime strategii zakousnou dvě obří armády. O to více nesnáším sledovat a hrát za jedince, který bojuje proti celému vojsku. Po zahrání Spartana jsem ovšem chtě nechtě názor radikálně změnil. Jedním z mých nejočekávanějších titulů na PlayStation 2 se tak stává japonská Ikusagami, v níž nevěřícně zírám na 65 tisíc (!!!) vojáků/monster na obrazovce. Smrtící vlnu, která se řítí po kopcích a okolo domů jako žijící lavina a která opět otevírá otázku, zdali skutečně již tak nutně potřebujeme konzole nové generace.

Spartan: Total Warrior
Výrobce/Vydavatel Creative Assembly/Sega
Platforma PlayStation 2, Xbox, GameCube
Multiplayer: ne
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 415 kB
Verdikt: Pokud máte rádi antiku, boje s hromadami vojáků, efektními monstry a kuriózními stroji, pak si Spartana vychutnáte.
Hodnocení: 85% (info)

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Zavzpomínejte si na magická devadesátá léta ve hrách

Devadesátá léta patří v oblasti počítačových her mezi zlatou éru. V době rychlého rozmachu...

Snad každý je někdy hrál. Připomeňte si staré legendy mobilních her

Hry jsou s mobily spjaté už od jejich samotných počátků. Pojďme si připomenout největší herní ikony...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm her Fallout se prodává v akci za zhruba 650 korun

Uvedení postapokalyptického televizního seriálu Fallout, který vzniká na motivy stejnojmenné herní...

Ze strojů krev neteče. Roboti jsou oblíbenými nepřáteli i z důvodu ratingu

Zatímco zabíjení nepřátel z masa a kostí ve videohrách vzbuzuje ve společnosti kontroverze a debaty...

85 %

RECENZE: Planet Zoo přináší stavitelskou nirvánu i na konzole

Není žádným tajemstvím, že zlatá éra tycoonů už dávno skončila. Zatímco před dvaceti lety...

Blíží se beta World of Warcraft: The War Within, vstup zajistí epická edice

Populární MMORPG World of Warcraft se ještě během letošního roku dočká rozšiřující expanze The War...

Fanoušci oživují prokleté LawBreakers, střílečku, kterou skoro nikdo nehrál

Po pěti letech od vypnutí oficiálních serverů je opět možné zahrát si online střílečku LawBreakers...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...