Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brave: The Search for Spirit Dancer

  12:00
Vypadá to jako od Disneye, ale není to od Disneye. Vypadá to jako klasická plošinovka, ale není to klasická plošinovka. Tak co by to tedy mohlo být?

Brave: The Search for Spirit Dancer Brave: The Search For Spirit Dancer, jak se celá hra v našich končinách jmenuje, je na první pohled klasickou dětskou chodičkou ve stylu Jaka. O to více nás zarazilo, kromě vyšších hodnocení na zahraničních serverech, že za Brave nestojí studio Walta Disneye, ale ne zase až tak extra známé studio VIS Entertainment a o to spíš je divné, že distributorem je Sony. Že by další titul do rodiny Jaků a Ratchetů?

Od jisté chvíle nám začala klasická chodička připadat spíš jako adventura.

Hra vypráví o dobrodružství malého indiána, který se překvapivě zove Brave. Zlý šaman Wendigo však ovládl jeho vesnici a malému odvážnému capartovi nezbývá nic jiného, než se vypravit hledat největšího šamana všech dob, Dancer Spirita, aby mu pomohl vesnici zachránit. Tímto jde veškerá vážnost stranou, Sony se příběhem příliš nezabývala, ostatně je to hra pro děti a ty jsou vděčné za cokoli. Zase takový propadák jako třeba Ty The Tasmanian Tiger by to ale být nemusel, Brave má v rukávu několik nápaditých es.

Brave: The Search for Spirit Dancer Vypadá to jak Jak
Ještě než se zmíníme o prvcích, které nejsou v podobných druzích her obvyklé, podívejme se na hru zblízka. Nejedná se o žádnou grafickou bombu, ale cartoonovské pojetí hry tomuto stylu vyhovuje, stejně jako nadprůměrná animace, takže po dlouhé době můžeme vidět zcela synchronizovanou mimiku postav při dialozích, která pasuje do dabingu. Místo, kde se však evidentně šetřilo, byly polygony, ale to se při dynamické hře ztratí.

Pořád to vypadá jak Jak
Engine Brave nijak nevybočuje ze standardu 3D chodiček, postavičku vidíme zezadu a jakmile jsme si vyzkoušeli ovládání, zjistili jsme, že je to vlastně stejné jako Jak and Dexter, Batman Begins nebo cokoli podobného. Pravou páčkou se ovládá kamera, levou pohyb, je tu také možnost dvojitých skoků a vůbec, klasika. Okolí vypadá nádherně, všechno je barevné a postavy, se kterými jsme se potkali nebo je případně hromadně pobíjeli, byly vesměs roztomilé. Začali jsme přemýšlet, čím nás hra zaujme a čím se bude lišit od ostatních. Prozatímní rychlý průzkum okolí nás neutvrzoval v tom, že by to Brave: The Search for Spirit Dancer mělo být lepší než Jak. Po několika krocích jsme trochu změnili názor.

Brave je mixem různých nápadů, které si v Sony ověřili v předchozích hrách.

Ono se to vlastně hraje trochu jinak jak Jak
Po několikadenním flámu nás příjemně překvapily nápovědy během hraní, což jsme uvítali, neboť jsme při hraní nemuseli tolik myslet. Ze země jsme podle nápovědy utrhli klacík, podle další vyskočivší nápovědy jej zapálili o louč a podpálili přehoz z deky, který bránil v průchodu dál. Od této chvíle nám začala klasická chodička připadat spíš jako adventura. Hořící klacek jsme používali také na souboje z mrzutým čmelákem, ale brzy jsme našli posilu: malý tomahawk. Během hry se nám podařilo upgradovat Bravovu zbraň na zlatý tomahawk, luk a šípy, házecí sekeru atd. Každá tato zbraň měla i jakýsi svůj druhotný úkol: možnost rozbití překážky za účelem dalšího postupu, rozsvícení ornamentů atd. Mysleli jsme, že to tím končí, ale v průběhu postupu nás Brave: The Search for Spirit Dancer hra zaujala přece jen ještě nějakými novinkami.

No, ono to je vlastně něco úplně jiného jak Jak
Mezi další věci, které značně rozmělňují fádní chození a zabíjení všeho, co se hýbe, je schopnost napodobovat hlasy zvířat. Tímto způsobem lze třeba přivábit zvíře, které donese nedosažitelný předmět, přenese Brava na nedosažitelné místo nebo se napojit na mysl zvířete a v jeho kůži splnit nějaký úkol. Pro tyto účely jsou na mapě rozmístěny obětní místa, ze kterých se zvíře ovládá. Rozhodně tyto minihry osvěží hratelnost a příjemně překvapily. Autoři do hry zařadili i činnosti, které nejsou většinou nutné k dalšímu postupu, ale děti určitě pobaví. Mezi ně zahrňme například lovení zlaté rybky nebo podplouvání překážek pod vodou.

Hodně her za kratší dobu

Ve hře se, jak jsme se zmínili v recenzi, vyskytují i nápady, které jsou evidentně okopírované z jiných her. Jmenovali jsme přílišnou nápadnost šplhu se stylem v God of War, připadalo nám dokonce, že pohyby Brava jsou velmi podobné, jako pohyby Kratose. Kdybychom se nad tím zamysleli víc, možná bychom začali spekulovat, jestli náhodou Sony nesypou jednu hru za druhou a jen nemění grafiku. Podobné tendence jsme zaznamenali i u EA, kterým tento systém umožňuje sypat hry jako na běžícím pásu, aniž by to bylo příliš časově nebo organizačně náročné. Neradi bychom byli svědky toho, že hra bude příliš spotřebním zbožím a na kvalitu se už nikdo dívat nebude. Ne že by k tomu ovšem trh neinklinoval.

Brave: The Search for Spirit Dancer Ve hře Brave je občas dobře vidět inspirace jinými hrami. Šplhání po popínavých rostlinách na stěně nebo najetí kamery na místo, kde se právě něco stalo nebo změnilo, nám připomělo engine hry God of War, již jednou zmíněnou spolupráci se zvířetem jsme viděli v Mark of Kri, nehledě k tomu, že celkově vzato si pořád myslíme, že to vypadá jak Jak.

Přestože je hra evidentně pouze pro jednoho hráče, autoři připravili několik misí, kde využili jakýsi kooperační mód, což je každopádně zajímavá věc, kterou navíc v klasických jednoduchých chodičkách většinou nenajdeme. Abychom zase moc nechválili, velkým nedostatkem této jinak zajímavé adventurky je kamera, která zvláště při boji zlobí natolik, že jsme často v zuřivém bojovém amoku slyšeli padat těla nepřátel, kteří nebyli ani vidět na obrazovce. Volně se po kraji lze rozhlížet jen v režimu vábení zvěře, což je škoda.

Klady a zápory

Plus Pěkná grafika a animace, synchronizace dabingu s animací
Plus Několik zajímavých nápadů
Plus Vylepšování během hry

Mínus Špatná kamera
Mínus Příliš pro děti

Hra Brave: The Search for Spirit Dancer je klasickou dětskou komixovou chodičkou plnou humoru a nápaditých schopností, které se naučíte během postupu ve hře. Přestože je vzhledem k zaměření poněkud jednoduchá, zaujme i zkušeného hráče svými originálními prvky. Brave je mixem různých nápadů, které si v Sony ověřili v předchozích hrách, ale ve své podstatě se dá říci, že to vypadá jak Jak.



Brave: The Search for Spirit Dancer
Výrobce/Vydavatel VIS/Sony
Platforma PlayStation 2
Multiplayer: ne
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 205 kB
Verdikt: Komixová chodička pro děti s pěknými nápady, ale ve své podstatě se to hraje stejně jak Jak.
Hodnocení: 70% (info)

Autor:
Témata: dabing, God of War, Humor
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

ANKETA: Jaké je vaše nejoblíbenější videoherní auto?

Máte nějaké oblíbené videoherní vozítko či auto? Napište nám do diskuze pod článkem, které a proč.

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

BlizzCon 2024 nebude

Letošní ročník akce BlizzCon, na níž fanoušci oslavují hry studia Blizzard, tedy značky jako...

Jsou na vás hry moc těžké? V budoucnu vám možná pomůže umělá inteligence

Nový patent Sony věští budoucnost hraní, kdy může vzniknout nový nejnižší stupeň obtížnosti. Hru za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...