Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi

  12:00
Přiznáváme, že jsme se doposud herním adaptacím anime seriálu Dragon Ball Z příliš nevěnovali. A jak lze tento malý rest napravit lépe, než recenzí zatím posledního dílu bojovkové série Budokai?

Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi Nová, ohnivá krev v dračích žilách je asi nevýstižnější označení dalšího dílu nekonečné bojovkové série Budokai, vycházející z legendárního anime TV seriálu Dragon Ball Z. Nejnovější díl honosící se předlouhým názvem Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi (dále jen Tenkaichi) vyšel záhy po třetím díle, což by při světové popularitě DBZ nebylo nic překvapivého. Zarážející však je, že se tvůrci rozhodli veškerý základ celé série překopat úplně od základu a světě div se, za účelem především vylepšit vzdušné souboje.

Zarytí tekkenisté a fanoušci konvenčních bojovek budou pravděpodobně již od počátku ohrnovat nad Tenkaichi nos. Kamera nesnímá dění ze strany, vzduchem létá jeden fireball za druhým a postavy nedisponují tolika komby jako například v již zmiňovaném Tekkenovi, ale i tak jde o překvapivě povedenou bojovku, i když ne v tak úplně pravém slova smyslu. Oproti svým předchůdcům nabízí Tenkaichi přehršel nových módů a o slovo se přihlásí i oblíbené prvky RPG, které v poslední době expandují do světa mlátiček čím dál tím více. Nejdříve však Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi k samotným soubojům, které se, jak jinak, nesou v šíleném DBZ stylu.

Zajímavostí hry je, že oproti předchozím dílům ze série Budokai nedisponuje tlačítkem pro kop.

Kamera na rozdíl od klasických bojovek snímá samostatnou postavu zezadu, jak známe z typických third-person akcí. Mohlo by se vám tak na první pohled zdát, že se dočkáte velké porce nepřehlednosti, což ale ve finále není až tak úplně pravda. Zaměření nepřítele věnovali tvůrci samostatné tlačítko a navíc kamera při přiblížení k soupeři šikovně rotuje tak, aby zobrazila co nejvíce z boje. Občas se sice zasekne o nějaký ten strom, skálu a další herní kulisy, ale i tak funguje překvapivě dobře. Spád hry je neuvěřitelně rychlý a nováčkům může jejich start spíše zkomplikovat. I nám trvala aklimatizace na ovládací prvky a styl hry nějaký ten čas, než jsme se pořádně zorientovali. Po pár hodinách tréninku však redakční bitvy vypadaly přesně jako seriálová předloha. Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi Šílené, v mnoha ohledech nelogické, ale přesto nesmírně zábavné. Svět DBZ k tomu totiž naprosto vyzývá. Předimenzované postavy a nelogický příběh jsou v Tenkaichi na denním pořádku.

Zajímavostí Tenkaichi je, že oproti předchozím dílům ze série Budokai nedisponuje tlačítkem pro kop. Ten je zahrnut pod tlačítkem útok, kde se střídají údery všech končetin vámi zvoleného bojovníka. Tlačítko pro klasický úder nohou totiž nahradila nová funkce Dash. Díky ní se můžete ke vzdálenému protivníkovi dostat během několika vteřin a zároveň s pomocí směrových tlačítek uhýbat i těm nejsilnějším útokům. Zároveň je přítomen i blok, takže hra přímo vyzývá k obranným taktikám a protiúderům, které dokáží bleskově změnit vývoj bitvy. Tenkaichi by však stejně jako jeho předchůdci nebyl ničím bez svých super silných úderů, které dokáží odebrat i více jak třetinu ze soupeřova zdraví. K jejich spuštění opět potřebujete sílu Ki, která se stejně jako v předchozích dílech regeneruje úspěšnými údery, směrovanými na tělo nepřítele. Pomocí stlačení L2 a specifické kombinace můžete poté spustit smrtící salvu úderů, jejichž následky jsou v drtivé většině případů naprosto fatální.

Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi

Neuvěřitelně rychlá a ostrá grafika cel-shadového vzezření vám naprosto vyrazí dech.

Interaktivní arény byly přítomny již v předešlých dílech série Budokai, a tím pádem nesmějí chybět ani v Tenkaichi. To, že můžete soupeře prohodit zdí, bere každý díky Dead or Alive jako samozřejmost. Prohodit však nepřítele celou horou je jiné kafe. Přesně o tom však Tenkachi je. Bojuje se jak na zemi, ve vzduchu, tak dokonce i nově pod vodou, kde se všechny pohyby logicky zpomalují. Nově se dočkali „poškození“ i samotní bojovníci. Pokud dostanete opravdu na frak, tak se příliš nedivte oděrkám, šrámům a ani modřinám, které se při opravdu velkých bitvách dostavují rychleji než bezdomovci vyhození z Hlavního Nádraží k odpadkovým košům. Byť má tedy herní stránka veskrze jednoduchý základ, tak právě onou nekomplikovanou hratelností (která se po těžších začátcích dostaví jako rajská hudba) získává na atraktivitě.

Akira Toriyama

Tvůrce DBZ se narodil 5. Dubna 1955 v Kiyosu. Odmalička ho svět manga a anime fascinoval a sám se chtěl stát uznávaným kreslířem. Debutoval s krátkým stripem Wonder Island, který vyšel v populárním časopisu Weekly Shonen Jump. U japonských čtenářů zabodoval a od té doby stoupala jeho sláva směrem vzhůru. Za hranicemi země vycházejícího slunce proslul až s příchodem DBZ, na jehož tvorbě se podílel aktivně v letech 1984-1995. RPG hráči ho znají též jako tvůrce postav populární série Dragon Quest, jejíž poslední díl jsme mohli nedávno okusit i my v Evropě. Design postav vytvořil pro oba díly PS1 bojovky Tobal (druhý díl nikdy nevyšel mimo Japonsko) a legendárního Chrono Trigger. V současné době pracuje společně s Hironobu Sakaguchim na očekávaném RPG Blue Dragoon, určeném exkluzivně pro Xbox 360. Opět jako tvůrce herních postav.

Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi Technická stránka je však naprosto vynikající. Neuvěřitelně rychlá a ostrá grafika cel-shadového vzezření vám naprosto vyrazí dech. Originální design postav od Akira Toriyamy je v cel-shadingu naprosto k sežrání a stejně jako v Dragon Quest VIII: Jorney of the Cursed King vás naprosto dostane. Hudba je opět asijsko-rocková a pro většinu českých hráčů se stane po několika minutách hraní velmi otravnou. Příjemná je však možnost přepnout anglický dabing postav do originálního japonského znění, což jistě potěší nejednoho Otaku.

Přehršel módů v úvodní nabídce lze velmi kladně kvitovat. Volba vlastního souboje, trénink a tři speciální módy vás jistě na nějakou tu dobu zabaví. Nejzajímavějším z nich se díky získávání zkušeností a největšímu počtu předmětů stane pro většinu hráčů nejspíše Z Battle Gate, který se tak díky svému obsahu stává regulérním story módem. Ovládat v něm budete více jak šedesát (!) hratelných postav proti stejnému počtu nepřátel. Za získané zkušenosti si můžete v položce Evolution Z vylepšit až

Klady a zápory

Plus Rychlá a ostrá grafika
Plus Efekty nabité souboje
Plus 60 hratelných postav
Plus Spousta nových módů

Mínus Kamera občas zlobí
Mínus Málo chvatů

deset atributů libovolného bojovníka. Díky nepřebernému počtu možností se tak stává ze Z Battle Gate takřka nekonečným režimem, ve kterém potěšíte své bojovnické duše více než vrchovatě. Dále je přítomný Ultimate Battle, který je jakousi variací na mód kumite z DOA. Utkáte se v něm postupně s rovnou stovkou nepřátel, jejichž obtížnost neustále roste. Posledním ze zmíněných speciálních režimů je World Tournament, kde proti sobě bojovníci bojují rozděleni do zkušenostních kast.

Tenkaichi je tedy celkově povedené dílo hodné své předlohy a byť se u nás pravděpodobně s větším zájmem nesetká, tak opravdu vězte, že si pozornost přinejmenším fanoušků bojovek určitě zaslouží.

Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi
Výrobce/Vydavatel Bandai Interactive/Atari
Platforma PlayStation 2
Multiplayer: 2 hráči
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 71 kB
Verdikt: Nejoriginálnější a nejzábavnější díl série Budokai, který by si žádný Otaku neměl nechat ujít. Pro ostatní hráče se jedná o příjemné zpestření bojovkového žánru.
Hodnocení: 70% (info)

  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Zavzpomínejte si na magická devadesátá léta ve hrách

Devadesátá léta patří v oblasti počítačových her mezi zlatou éru. V době rychlého rozmachu...

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Take-Two v únoru řekli, že nebudou propouštět. Teď propouští 5 % zaměstnanců

Společnost Take-Two je dalším gigantem videoherního průmyslu, který se odhodlal k masivnímu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...