Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

SingStar Anthems – A teď všichni …

  12:00
Ještě nemáte vyřvané hlasivky od toho, jak se snažíte získat co nejvíce bodů v původních SingStar titulech? Není problém, je tu další přídavek do série. Čeká nás tentokrát něco revolučního?

SingStar Anthems Všechny předchozí SingStar hry se prodávaly velmi dobře, takže není divu, že po pár měsících tu máme další chuťovku s názvem Anthems. Hezky česky si můžeme podtitul přeložit jako „hymny“. Tím pádem by se dalo očekávat, že budou vybrány songy, které jsou notoricky známé v drtivě většině zemí a zpívají se už pěknou řádku let (doufám, že se mezi vámi nenašel nikdo, kdo si myslel, že půjde o skutečné národní hymny, nemusíme být zrovna experti, abychom si dovolili odhadnout, že pokud by tomu tak bylo, hra by asi nešla moc na dračku). Není to tak úplně pravda. Některé písně jsou skutečně poměrně proslulé, ale spíše převládají ty, které se uchytily v nedávné minulosti nebo starší kousky, které (alespoň mně) nejsou tak známé.

Někdo bude z výběru songů nadšený, jiný bude prskat vzteky.

Ještě než se pustím do samotné hry, tak malé vysvětlení toho, proč si vůbec beru na mušku kaoraoke titul. Asi byste se SingStar Anthems divili, kolik lidí podobné extrémnosti baví. Rozhodně jich není málo. Ona je sranda likvidovat oslizlé mimozemšťany nebo se prohánět městem s vyšperkovaným Porsche, ale můžete mi věřit, že u málokterého projektu se člověk nasměje tak jako u karaoke her. Není tajemstvím, že zábava stoupá v přímě úměře s počtem hráčů (u některých módů je možné navolit počet zpěváků až na číslo 8), takže pokud pořádáte mejdan, pak si připravte zásobu pití, jídla, kýbl na zvracení a PS2 s některým ze SingStar kouskem (k dnešnímu dni je jich, pokud se nepletu, šest). Já osobně se klidně přiznám, že SingStar strkám do konzole docela často. Ano, každý máme nějakou úchylku. Lepší než kdyby se mi líbili psi v latexových oblečcích, ne?

Ovšem i já, který si rád zazpívám (já tak svůj projev nazývám, ostatní, kteří se poblíž mě naskytnou během mého pěveckého výkonu to pojmenovávají trošku jinak a v rámci dobrých mravů to nebudu konkretizovat), jsem ze SingStar Anthems docela zklamaný. Už jsem si zvykl, že chybí jakýkoliv příběhový mód, který byl přítomný jen v dílu prvním. Ani tentokrát se ho nedočkáme. Jenže nám není nabídnuta ani malá satisfakce v podobě jakékoliv novinky. Kromě toho, že jsou nám logicky SingStar Anthems nabídnuty nové písně, nepřináší SingStar Anthems naprosto nic, co bychom v předchozích hrách neviděli nebo neslyšeli. Naopak, ještě vás čeká jedno ne zrovna příjemné překvapení. Zatímco v minulých hrách čítal tracklist 30 kousků, tentokrát je jich jen dvacet. Netuším, co Sony k tomuto kroku vedlo, ale rozhodně to není nic, co by si zasloužilo pochvalu.

Klipy jsou obvykle obrazově čisté, a pokud se objeví nějaké nedostatky, tak u velmi starých kousků.

Problém s hodnocením karaoke her je v tom, že jde o velmi subjektivní záležitost. Někdo bude z výběru songů nadšený, jiný bude prskat vzteky. Přesto si troufnu prohlásit, že pokud se v názvu objevuje Anthems, měly být songy trošku proslulejší. Je tu několik legendárních skupin nebo sólistů jako je Queen nebo Cher, ale například první zmínění mají určitě známější hity než je (byť kvalitní) Radio Ga Ga. Ve finále bych tak slovem „hymna“ označil ne více než pět písní (Bonnie Tyler – Total Eclipse of the Heart, Gloria Gaynor – I Will Survive nebo The Weather Girls – It´s Raining Men, tyto kousky bude určitě znát většina). SingStar Anthems

Ale musím také poznamenat, že rozsah žánrů je docela bohatý. Nicméně songy, které je reprezentují jsou někdy příliš mladé na to, abychom je mohli nazvat slovem „anthem“. Máme tu poprockové balady (LeAnn Rimes – Can´t Fight The Moonlight), nedávné pecky (Pussycat Dolls – Don´t Cha), dance (Ultra Naté – Free) i „černou“ Whitney Houston (I Wanna Dance With Somebody). Jistě tedy dojde ke stejnému problému jako u minulých her – některé písničky vám vůbec nic neřeknou, protože jste je v životě neslyšeli. Jenže právě u tohoto dílu si na to měli dát v Sony speciální pozor, když ho nazvali, tak jak ho nazvali.

Co si zazpíváte?

Queen – Radio Ga Ga *** Bonnie Tyler – Total Eclipse of the Heart *** Take That Feat. Lulu – Relight My Fire *** Steps – Deeper Shade of Blue *** Leann Rimes – Can´t Fight the Moonlight *** Donna Summer – I Feel Love *** Cher – If I Could Turn Back Time *** Dead or Alive – You Spin Me Round (Like a Record) *** Candi Station – Young Hearts Run Free *** Gloria Gaynor – I Will Survive *** Bananarama – I Heard a Rumour *** Pussycat Dolls – Don´t Cha *** Bucks Fizz – Making Your Mind Up *** The Weather Girls – It´s Raining Men *** Ultra Naté – Free *** Scissor Sisters – Laura *** Kim Wilde – Kids in America *** Whitney Houston – I Wanna Dance with Somebody *** Girls Aloud – Biology *** Charlotte Church – Crazy Chick

SingStar Anthems Systém hraní se opět nemění. Vyberete si počet hráčů, mód (hodnocený, nehodnocený, battle, duet, předávání mikrofonu atd.), obtížnost (jak „široké“ budou tóny, do kterých se budete muset trefit), píseň, její délku (plná nebo zkrácená) a už jedete. Na obrazovce se objeví klip a tóny, na spodní liště slova, na horní uplynulý čas a body. Až se s „vyflusaným“ hlasem dostanete do finále, je zhodnoceno jak držíte tón, bonusové noty a podobně. Nakonec se ještě dozvíte, jaké slovo vás charakterizuje (od dost nelichotivých, až po superlativy) a výsledky si můžete uložit, abyste se mohli chlubit ostatním, jak výjimečné hlasové dispozice máte. Pokud máte zájem, můžete také to, jak pějete, zaznamenat a uložit na paměťovou kartu. Taktéž je tu možnost připojit EyeToy kameru, ale upřímně, většina z dostupných klipů je, bez urážky, asi o trošku zajímavější než vřískající pařan v teplácích kroutící se mimo rytmus.

Grafiku jako takovou hodnotit v podstatě nejde. Klipy jsou obvykle obrazově čisté, a pokud se objeví nějaké SingStar Anthems nedostatky, tak u velmi starých kousků, které se v archívu nezachovaly v lepším stavu. Zvuk je kvalitní, ale u některých písní se mi zdálo, že je příliš tichý a hudbu téměř nebylo slyšet. To ale může být problém mé televize. Naopak váš hlas, který putuje do PS2 skrze mikrofony, detekuje hra slušně a není nutné řvát jako kastrovaný pavián.

Ať se ale tedy snažím, jak se snažím, žádné zlepšení nedivím. Novinky žádné a navíc byl ještě snížen počet dostupných písní? Tady se někdo nestydí za to, že využívá dobře prodávané značky a spoléhá na to, že právě jméno bude to, co zajistí dobrý prodej. Je pravda, že kdyby se opět na DVD objevilo třicet songů a byly trošku lépe zvoleny, pak by nebylo tolik důvodů k peskování. Jenže nestalo se tak. Jestli si chcete rozšířit repertoár a natrénovat pár nových písní, pak po SingStar Anthems sáhněte. Zarytým zpěvákům asi nebude vadit, že tu není sebemenší snaha o inovaci (nejsem si úplně jistý, jestli byl v předchozích

Klady a zápory

Plus Několik chytlavých songů
Plus Pár zajímavých klipů

Mínus Žádná snaha o inovaci
Mínus Málo opravdu legendárních písní
Mínus O desítku méně skladeb oproti předchozím dílům

dílech dostupný Freestyle – váš zpěv není bodově hodnocen, ale i pokud jde o novinku, není to nic extra revolučního). A vy ostatní se opět vraťte k zabíjení mimozemšťanů a svištění ve „vytuněných“ autech po městě. Ještě něco, pokud se náhodou rozhodnete ohrožovat Karla Gotta a přemýšlíte, že si SingStar s mikrofony pořídíte, tak určitě shánějte starší díly. Všechny totiž nabídnout o něco více než Athems. Minimálně o deset kousků bohatší výběr písní. Doufám, že Sony nebude pokračovat tímto stylem. Pochybuji, že i největší fanoušci by si koupili dvacátý SingStar, kdyby na něm byly dva songy. Myslím, že nikdo z nás tolik netrvá na nějakých revolučních inovacích, ale i jen samotné zvýšení počtu písní například na číslo čtyřicet by bylo sympatické. A ono nic, Sony ještě deset ubere. Co na to říct?

SingStar Anthems
Výrobce/Vydavatel Sony/Sony
Platforma PlayStation 2
Multiplayer: až 8 hráčů
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 318 kB
Verdikt: Žádná zajímavá novinka, o deset písní méně než jsme zvyklí, jen pár skutečně legendárních hitovek. Nic moc, nic moc.
Hodnocení: 50% (info)

Autor:
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...