Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

B-Boy – lec brejk, bí bojs!

  12:00
Hip hop, styl, respekt a gatě spuštěné proklatě nízko, to jsou základní atributy každého správného b-boye. Nejen o tom je ale breakdance, potažmo hra B-Boy pro PS2 a PSP.

B-Boy B-Boy je další z her, které vycházejí ze streetového stylu, stejně jako byl legendární Tony Hawk nebo série streetových NBA. Přestože se ale chlápci z FreeStyle Games snažili, seč mohli, výsledkem je bohužel jen dojem, že jde o jakýsi upravení koncept NBA Street od EA.

Pohyby lze řetězit s jinými a vytvářet tak podivuhodné a obdivuhodné kombinace.

Breakdance, okolo kterého se vlastně hra točí, vznikl už na počátku hip-hopu v USA. Jedná se o styl tance, kdy účastníci předvádějí co nejkrkolomnější kousky se svým tělem, což mnohdy zavání víc atletikou než tancem. Tanečníci se sdružují do skupin, zúčastňují se tzv. battles, což jsou jakési přehlídky či závody v breakdance, ve kterých se hodnotí styl, nápad nebo schopnost vykonávat všechny tyto manévry do rytmu hudby. Z původní kultury vykrystalizoval taneční styl, který už víceméně pronikl z undergroundu do „našeho“ světa. Ruku v ruce s breakdancem vzniklo přibližně ve stejnou dobu i tzv. B-Boy „electric boogie“.Tento taneční styl využívá záškubů, trhavých pohybů, tiků, plynulých i fázovaných vln končetin i celého těla. Neujal se však tolik, jako breakdance, se kterým se lze nejčastěji setkat ve free-style podobě (kreace bez omezení, hraje se na originalitu tanečníka).

Protože breakdance, ať už coby sport nebo jen móda, je i u nás poměrně rozmázlý, nebude nikomu činit potíže zjistit, o co ve hře jde. Když se nad tím tak zamyslím, jde vlastně o simulátor tanečníka založený na kariérním postupu, získávání (učení se) nových triků a budování respektu mezi protivníky. Občas mě napadá, že na podobném principu lze teoreticky vybudovat třeba simulátor popeláře nebo uklízeče, ale ruku na srdce, asi by si to nikdo nekoupil. Relativně nová a již zakořeněná móda breakdance je dostatečně oblíbená u mladých lidí, tak proč z nich nevytáhnout pár kaček za hru, no ne?

Protože nelze v tomto tanečním stylu nezaznamenat prvky capoiery, nabízí se tu jisté spojení i s Tekkenem.

B-Boy Už titulní obrazovka jako by křičela, že se chce vyrovnat BIG titulům od EA. Je totiž téměř shodná s titulními obrazovkami již zmíněných her. Až by člověk dostal pocit, že FreeStyle Games odkoupili základní „jádro“ her EA BIG se svolením na něm postavit hru svoji. Na začátku si klasicky vybereme pohlaví postavy, vzhled, vlasy, oči, výbavu, zkrátka nic nového pod sluncem. Kariérní mód funguje zcela klasicky a je jakýmsi mixem mezi NBA Street a SMSkami s úkoly v NFSU. Začínáte jako naprostý looser bez smyslu pro styl a rytmus, navíc špatně oblečený a bez respektu. Prostě klasické začátky tak, jak je každý, komu je do dvaceti let a dělá do breaku, dobře zná. Postupným trénováním triků a pohybů si lze jednotlivé pohyby vylepšit z hlediska balancu, výdrže nebo možnosti zřetězení s jinými triky.

Možná nejsou „triky“ tím správným výrazem, protože veškeré pohyby, na které ve hře narazíte, jsou oficiálně pojmenované a aspoň B-Boy jednomu člověku se aspoň jednou podařily. Trochu to zavání Tony Hawkem bez prkna a volnosti pohybu. Pohyby lze řetězit s jinými a vytvářet tak podivuhodné a obdivuhodné kombinace, za které se vám dostane tolik potřebného obdivu.

Trochu jsem ale odbočil. Jako svou základnu jste si zvolili starou laboratoř někde v zapadlé uličce nejmenovaného amerického velkoměsta. Zde vlastně provádíte veškeré operace s tanečníkem. Můžete trénovat pohyby a vylepšovat si jednotlivé kreace v tělocvičně nebo si přiřadit nově nabyté pohyby k tlačítkovým kombinacím. Nahlédnutím do notebooku lze přijímat výzvy k battles od protivníků, přehrávat si výuková videa, číst obdivné smsky, pouštět si získané songy atd.

Základní triky správných b-boys

180´flip - salto s vrutem *** 1990´s - pirueta ve stojce na jedné ruce *** 2000´s - pirueta ve stojce na obou rukou *** 6 step - základní footwork, česky pavouk *** Aerial Cartwheel - hvězda bez rukou, česky Arab *** Air Track, Air Twist - porušení zákonu gravitace, přeskoky ve stojce *** Arma de Dupla - boční salto s nohami před tělem *** Auerbach - salto vzad při běhu vpřed *** Baby Mill - vrtulník s nohama přes sebe *** Back flip - salto vzad *** Backspin - točení na zadech *** Combos – kombinace *** Elbow Twist, Elbow Track - přeskok přes lokty *** Flares - létající kola, větrná kola *** Hallos - česky korunky *** Headspin - točení na hlavě *** Helicopter - zakladní prvek, přeskakování nohy *** Lockin´- také taneční styl patřící k b-boyingu *** Kip Up, Pop Up - záda, nohy, záda, nohy, záda atd. *** L-kick - kop z capoeiry *** Pompo - pohyb doplňující footwork, snadné *** Poppin´ - taneční styl patřící k b-boyingu *** Swipes – přetoče Turtle, Crab – želva *** Windmill - vrtulník, větrný mlýn

B-Boy Zastavíme se u přijímaní výzev, protože právě tyto jsou v režimu kariéry nejdůležitější a hodí vás vždycky o něco výše ve společenském žebříčku. Navíc je to nejzajímavější a vlastně hlavní část hry. Hráč má k dispozici čtyři základní pohyby: top rock (pohyb na nohou), six step (nohy po zemi vsedě), baby freeze (balancování v krkolomných polohách) a windmill (točení). Každý základní pohyb je přiřazen k tlačítku na ovladači. Mačkáním tlačítek do rytmu, jejich kombinací nebo vylepšováním v kombinaci se směrovými šipkami máte za úkol v každém battlu „porazit“ protivníka svým umem. Na začátku zápasu se dozvíte, na co si máte dávat pozor. Některé battly jsou orientované na řetězení komb, některé na rychlost střídání, jindy musíte předvést co nejširší spektrum pohybů nebo se soustředit na rytmus. Do battlu dostáváte „medaile“, které znázorňují jednotlivé orientace zápasu. Když plníte během tance to, co vám ukázaly medaile, daří se vám plnit ukazatel oné medaile až do okamžiku, kdy medaile „naplníte“ a tím pádem vyhrajete. Battly jsou časově omezené a po uplynutí se tanečníci B-Boy vystřídají a druhý se snaží lepším výkonem obdržené medaile spoluhráči sebrat. Pokud souboj vyhrajete, dostanete odměnu ve formě nových triků nebo songů do playlistu. Takhle se postupuje dál a dál, až vyhrajete všechno. Ono to vlastně o ničem jiném není.

Protože nelze v tomto tanečním stylu nezaznamenat prvky capoiery, nabízí se tu jisté spojení i s Tekkenem. I u něj jde totiž o to spojovat triky dohromady a mačkat tlačítka v rytmu. U B-Boye je to prostě jen víc nápadné. Ovládání B-Boye je díky tomu vcelku snadné, jen je třeba projet si tutorial a pochopit princip.

Přestože se veškeré boje odehrávají v uzavřeném prostoru, nevyužili toho autoři k tomu, aby si vyhráli s grafikou. Ta je u B-Boye lehce nadprůměrná a zachraňují ji snad jen skutečně dobře animované pohyby tanečníků. Chyba je možná v tom, že autoři

Klady a zápory

Plus Pro milovníky breakdance ideální
Plus Plno zajímavých kreací

Mínus Nic moc nového
Mínus Časem stereotypní

vyvíjejí hru paralelně i pro PSP a snaží se pracovat co nejrychleji, tudíž museli dělat malé kompromisy, aby hra vyšla ve stejnou dobu na obou platformách a aby to šlo snadno. Na výsledku je to vidět. A když vezmete v potaz omezenou zábavu, která nijak nevybočuje z řady, není originální a je vhodná převážně pro fandy breakdance, vyjde nám narychlo splácaná hra s prvky několika pecek, které nehorázně kopíruje. Ač stylové, vypadá to úplně stejně jako plno dalších titulů, převážně ze stáje EA.

B-Boy
Výrobce/Vydavatel FreeStyleGames/Sony
Platforma PlayStation 2, PSP
Multiplayer: ano
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 318 kB
Verdikt: Zajímavé zpestření, ale zábava a motivace nějak chybí.
Hodnocení: 70% (info)

Autor:
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední, slíbil Netflix

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...