Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro Evolution Soccer 6

  12:00
Tak a je to tady. Úřadující fotbalový mistr odpovídá na zlepšenou formu jeho hlavního vyzyvatele. Je ale až neuvěřitelné, že i letos má tento zápas poměrně dost jednoznačný průběh.

BonusWeb HIT Gran Turismo 3 Konzole současné generace jsou sice už pomalu na ústupu, ale v tomto případě je to právě období, kdy se nám tyto mašinky, stejně jako vývojáři snaží ukázat to nejlepší, čeho jsou schopni. Vztaženo na fotbalové videohry to pak platí beze zbytku. Letošní FIFA si tak velmi dobrým výkonem poměrně značně spravila reputaci z předchozích sezón a celý fotbalově-herní svět jen čekal na to, jak odpoví dosud kralující Pro Evo. Odpověď přichází právě nyní a je více než pádná.

Již z předchozích ročníků Pro Eva víme, že změny mezi jednotlivými díly se dějí na bázi postupné evoluce, kdy v jednotlivých aspektech vidíme namísto razantních změn posuny spíše pozvolné, ale jak se říká, tisíckrát nic umoří i vola. A tak jsme ve výsledku vždy dostali v celkovém pohledu značně vylepšenou hru oproti té předchozí. Pro Evolution Soccer 6 samozřejmě není výjimkou, a tak zde i letos máme lepší hru nežli vloni. A v čem je lepší? No opět v podstatě ve všem. Gran Turismo 3

K výbornému dojmu přispívá i jisté zrychlení tempa hry.

V první chvíli to tak ale rozhodně nemusí vypadat. Jediné, co se změnilo k horšímu, je totiž intro. Místo klasických filmečků, které oslavovaly v prvé řadě fotbal, se letos setkáváme s reklamou jedné sportovní značky zohavenou driblerskou exhibici s míčem, kterou bychom čekali spíše ve FIFĚ, případně její streetové odnoži. To je ale samozřejmě pouze minimální vada na kráse, vše ostatní se samozřejmě opět povedlo na jedničku.

Nejjasněji viditelné pokroky se týkají grafického zpracování. Jestliže jsme tradičně technicky kvalitní FIFU letos chválili více než obvykle, před tím co předvádí Pro Evo 6, musíme smeknout. Grafika je skutečně prvotřídní nejen co se týče vzhledu samotných hráčů, ale zejména jejich animací. No dobře, třeba takový Dino Koller se zase tak moc nepovedl, ale naproti tomu Gran Turismo 3 třeba Milan Baroš nebo Tomáš Rosický vypadají velmi věrně. Druhý jmenovaný nás pak oslím můstkem přivádí k myšlence, že ty největší hvězdy byly letos vybaveny i svými typickými pohyby. Nemluvíme teď ovšem o věcech jako třeba typicky zahrávaný Beckhamův přímák, s tím jsme se již mohli setkat ve fotbalových hrách dříve, ale celkový projev na hřišti. Když se tedy Rosa rozběhne mezi protivníky k soupeřově vápně, můžeme zaznamenat jeho typicky vlající ruce a podobně. Může se to zdát jako prkotina, ale celkový dojem ze hry to oživuje až neuvěřitelně.

Stranou ale nezůstali ani „řadoví“ hráči. Již loňský PES přišel se zásadním zvýšením počtu animací jednotlivých pohybů, ale že se to pro letošní rok podaří vylepšit ještě o takový kus, v to jsme ani nedoufali. Hráči nyní předvádějí ještě pestřejší škálu pohybů, což hru celkově zase o kus přibližuje realitě. Jedná se o různé sklepávačky, zpracování míče a plno dalších. Pokud svému spoluhráči pošlete přihrávku na dlouhou nohu, bude se za míčem natahovat, po razantnější přihrávce nebo střele se celé hráčovo tělo dostane do pozice, kdy je jasné, že míč něco váží a daný hráč se do něj opřel skutečně nějakou silou. Gran Turismo 3 Při centrech se hráči ve vápně snaží na míč vyskočit ze všech sil a pokud jde míč vysoko, tak jen laxně nedoskočí zpět, ale snaží se i za cenu „promáchnutí“ hlavami na míč dosáhnout. Když nám pak soupeřův záložník hned v prvním zápase předvedl lehčí naznačení pohybu, aby se vzápětí vydal na opačnou stranu, zůstali jsme jen nevěřícně zírat. Zkrátka v tomto ohledu naprostá nádhera.

Bylo by bláhové předstírat, že PES6 nemá žádné chyby.

K výbornému dojmu přispívá i jisté zrychlení tempa hry. Zatímco dříve jsme si zejména u série FIFA stěžovali na to, že je tempo hry skutečně vysoké a hraje se zde v podstatě neustále „nahoru-dolů“, přičemž jsme nebyli sami, a tak jsme se v poslední době ze strany EA dočkali celkového zpomalení, Konami na to kontruje přesně opačným způsobem, tedy zrychlením. Bylo by ovšem chybou si myslet, že se tak z PESu stala zběsilá arkáda. Naopak. Tak jako u všech vylepšení v rámci série, to znatelně zvyšuje realistický dojem ze hry, kdy se hráči v různých situacích hýbou tak, jako ve skutečném fotbalu. Pokud Gran Turismo 3 tedy s hráčem nasadíte k rychlému běhu, vypadá to, jako když fotbalista běží rychle, a ne jen jako když se postavička na obrazovce pohybuje rychleji než ostatní. Mimo jiné tím značně získaly kupříkladu kombinace krátkých přihrávek ve středu pole. Párkrát si tam se záložníky rychle ťuknete, až se míč dostane k tomu, který má před sebou volný prostor a okamžitě si to namíří k soupeřově bráně – opravdu krásné (nejen) pokoukáníčko a srdce fotbalového fandy plesá.

Společně s celkovým dynamickým tempem hry souvisí i další dvě záležitosti: poměrně benevolentní rozhodčí a fyzika, respektive pohyblivost míče. Nedá se říci, že by si sudí letos vyloženě vzali dovolenou, ale dost věcí záměrně přehlížejí. Málokdy tak písknou faul v klasickém souboji jeden na jednoho, ale různé zákeřné skluzy a podobné prasárny samozřejmě trestají bez váhání a pro karty pak v takových případech rovněž nemají příliš hluboko do kapsy. Hra je tím pádem příjemně konzistentní a není zbytečně kouskována. Co se týče míče, musíme letos pochválit zejména jeho pohyb po hřišti. Fyzika z pohledu různých odrazů je Gran Turismo 3 velmi dobrá již několik let, ale pohyb jako takový je v PES6 o dost lepší a věrohodnější než u FIFA 07, kde má člověk často pocit, že se balón kutálí po značně podmáčeném trávníku. V PES6 se kutálí o poznání rychleji a zároveň dobře působí i jeho let vzduchem při dlouhých pasech či centrech. Když tak třeba přeženete centr, míč nad vápnem jen tak prohučí a pokud ho nikdo nedoběhne, tak se zkrátka na druhé straně vykutálí ze hřiště.

Realistický dojem z každého PESu se sluší vždy ilustrovat na nějaké krásné fotbalové akci. Letos nás zatím nejvíce chytila za srdce tato gólovka: po lehčím ťukesu na pravé straně u středové čáry jsme v zápase proti Itálii vysunuli na po křídle Poborského, který centruje točený míč do vápna, kde ale nikdo není a míč míří ven. K míči ale dobíhá Nedvěd, před vápnem si hlavou přiťukne míč před sebe a z následných dvou tří kroků pálí levačkou křížnou střelu, která následně málem protrhne síť. V této souvislosti je i letos potřeba zopakovat, že hra vám sama okamžitě naznačí, že není třeba nikam spěchat. I přes zvýšenou rychlost a dynamiku je zde opět výhodnější každou střelu i přihrávku si pořádně připravit a pak provést precizně, než jen Gran Turismo 3 bezhlavě pálit a doufat, že to tam snad jednou spadne. Díky celkovému vynikajícímu dojmu ze hry ale v prvé řadě od prvních chvil sami tušíte, zdali je lepší si míč nejprve zpracovat nebo zda má šanci třeba i pumelice přímo z voleje. Toto je jeden z těch aspektů, v nichž je Pro Evo Soccer prakticky nepřekonatelný.

Bylo by ale bláhové předstírat, že PES6 nemá žádné chyby. Ovšem i ty jsou již víceméně klasické. Občas udělá nějakou tu podivnou minelu gólman, Peter Brackley s Trevorem Brookingem si rovněž vyberou nejeden slabší okamžik a velmi zřídka dojde i na hráče. Jednou se nám třeba stalo, že hráč, kterého jsme měli pod kontrolou běžel nikým neatakován k míči u lajny kde místo odkopu zvolil bůhví proč skluz. A taky jsme dali už dva góly s Galáskem. A taky se PES nemůže s konkurencí rovnat licencemi. A ano, standardky je opět potřeba pořádně natrénovat. Na všechny tyto neduhy jsme si ale v celé sérii za ty roky již zvykli a s trochou nadsázky lze říci, že si bez nich PES možná už ani nedokážeme představit.

Pro Evo na automatech

Fotbalová série Pro Evolution Soccer má své kořeny již na PSone v titulech ISS Pro. Už tehdy se jednalo o uznávané a kvalitní tituly, ale ve větší míře naše končiny objevily krásu fotbalů od od Shinga „Seabasse“ Takatsuky až s nástupem PS2 a PESu. Díky svým kvalitám se tato série prakricky přes noc stala jedním ze symbolů PlayStationu, přestože pozdější verze se objevily i na dalších platformách. Ale věděli jste že PES, respektive Winning Eleven, existuje i ve verzi pro automaty? V roce 2002 vyšly dvě verze Winning Eleven Arcade Game Style a letos se pak objevil Winning Eleven 2006 Arcade Championship.

Klady a zápory

Plus Výborný dojem z fotbalu
Plus Nové animace hráčů
Plus Pohledná grafika

Mínus Licence pouze opět omezeně
Mínus Tradičně navýrazný komentář

Celkově ale musíme mít pro PES6 opět jen slova chvály. Člověk si připadá až trochu divně, když každý nový díl chválí se stejným nadšením, ale chlapi z Konami zkrátka vědí, jak na nás. I letos tedy prorokujeme všem fotbalově pozitivním hráčům dlouhé hodiny strávené v Master League, případně v novém herním režimu, který je „inspirován“ fotbalovým mistrovstvím světa. Akorát že tento šampionát není licencovaný, a tak se jmenuje International Challenge.

Pro Evolution Soccer 6
Výrobce/Vydavatel Konami/Konami
Platforma PlayStation 2, Xbox 360
Multiplayer: ano
Vibrace/Analog: ne/ano
Paměťová karta: 1130 kB
Verdikt: Opět skvěle. Již pošesté.
Hodnocení: 90% (info)

  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Fortnite umožňuje vypínat oslavné animace, aby se poražení hráči neurazili

Provozovatelé hry Fortnite nyní umožňují všem hráčům vypnout zobrazování oslavných animací, jež prý...

World of Warcraft: Dragonflight se rozloučí remixem Mists of Pandaria

Zatímco separátní battle royale režim Plunderstorm se pomalu blíží ke konci, tvůrci během května...

V nové hře podle Pána prstenů se nebude bojovat, ale stavět Hobitín

Chystaná hra Tales of the Shire nás zavede do světa Pána prstenů, tentokrát však nebudeme bojovat...

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...