Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Buzz! The Sports Quiz

  12:00
Nejrůznější vědomostní soutěže jsou celosvětově ve velké oblibě, a tak není divu, že na to reagují i výrobci videoher. Tentokrát mohou žhavit své znalosti sportovní fanoušci.

Buzz! The Sports Quiz Nejrůznější vědomostní soutěže jsou celosvětově ve velké oblibě, a tak není divu, že na to reagují i výrobci videoher. Na rozdíl od videoherního zpracování našeho Riskuj (v originále Who Wants To Be A Millionaire) na to ale lidé ze Sony šli do značné míry po svém, čehož výsledkem byl loňský Buzz! Hudební Kvíz, jehož přímým nástupcem je právě The Sports Quiz. Jak již napovídá samotná název, nesoutěží se zde ale v tom, kdo zná více populárních fláků, ale o vítězi a poražených rozhodují sportovní znalosti.

Často se dá ale s aspoň základními znalostmi daného odvětví vcelku dobře dedukovat.

První handicap oproti Hudebnímu Kvízu se ale objeví záhy po spuštění hry. Zatímco test hudebních znalostí byl téměř plně přeložen do češtiny, sportovní otázky jsou nám servírovány v angličtině. Na tuto skutečnost si ovšem nestěžujeme proto, že bychom zdejším dotazům nerozuměli, ale je potřeba si uvědomit, že díky tomu se z této hry v našich končinách téměř jistě Buzz! The Sports Quiz nestane taková masovka pro všechny, jak je to jejím původním záměrem. A tím nechceme ani naznačit to, že bychom si snad mysleli, že Češi neumí anglicky, ale by poměrně bláhové si myslet, že všichni sportovní fanoušci včetně starších ročníků zvládají angličtinu na dostatečné úrovni.

Pokud ale pomineme právě zmíněný problém, máme před sebou opět vcelku zdařilý produkt, který má rozhodně dost šancí zasáhnout přesně tu cílovou skupinu, na kterou míří. A vzhledem k tomu, že je tato množina potenciálních kupců prakticky disjunktní s tou, na níž mířil Hudební Kvíz, v zásadě vůbec nevadí, že co do konceptu se jedná o víceméně totožné hry. Ostatně, jednotlivé „díly“ SingStaru v poslední době rovněž míří na různé cílovky rozdělené podle hudebního vkusu a to samé dělá i Buzz. Sami za sebe navíc můžeme zodpovědně říci, že jelikož naši redakční osádku muzika obecně nijak zvlášť neznamená, brali jsme Hudební Kvíz spíše jen jako jisté zpestření v nabídce her pro PS2. Na druhou stranu jsme ale v nouzi největší schopni v televizi sledovat třeba i moderní gymnastiku či anglickou šipkařskou ligu, takže The Sports Quiz se nám do noty Buzz! The Sports Quiz trefil poměrně dost přesně.

Technické zpracování nijak zvlášť neoslní.

Systém hry je velmi jednoduchý – hra vybírá z široké zásoby otázky se sportovní tematikou, které vám klade a vy na ně musíte co nejrychleji a co nejpřesněji odpovídat prostřednictvím stejných buzzerů jako posledně (buzzery jsou takové ty podivné ovladače s velkým červeným „přihlašovacím“ tlačítkem a čtyřmi menšími barevně odlišenými čudlíky, jejichž prostřednictvím vybíráte z nabízených odpovědí). Některé otázky jsou až překvapivě jednoduché (například jaký sport je na obrázku), ale najdou se samozřejmě i takové, u nichž nebudete ani tušit, která odpověď by mohla být správná. Je jasné, že obtížnost závisí i na osobních preferencích daného hráče, ale za obecně poměrně tvrdé oříšky lze považovat otázky z u nás nepříliš známých sportů jako je kupříkladu rugby nebo kriket. Ne zcela triviální jsou i identifikace sportovců kdy máte třeba poznat motocyklového jezdce na fotografii ze závodu, kdy se musíte orientovat pouze podle startovního čísla, stájových barev, případně Buzz! The Sports Quiz helmy. Často se dá ale s aspoň základními znalostmi daného odvětví vcelku dobře dedukovat. Pokud tedy je na obrázku monopost F1 od Renaultu a vaším úkolem je určit národnost pilota, buď to poznáte podle nějakého detailu nebo spíše mrknete na nabízené možnosti a když tam nevidíte Španěla, vychází z toho jednoznačně Ital Fisichella.

Podobně jako v případě Hudebního Kvízu je ale hra určena v prvé řadě pro více hráčů. Singleplayer zde sice samozřejmě nechybí, ale oproti multiplayerovým kláním je tato složka značně ořezaná, a dá se tak označit spíše jen jako jakýsi tutoriál, v němž si člověk osahá, o co tu vlastně jde. Se všemi režimy se ale potkáme až v multiplayeru, respektive v jeho nejdelší verzi. Setkáváme se zde s variantami známými již z Hudebního Kvízu, jako je kupříkladu odpovídání na rychlost nebo přehazování bomby, ale potkáváme zde i příjemné novinky, které jsou sice jen variacemi na to co už známe, ale jsou zaobaleny do kabátku, který jim propůjčuje punc novinek. Příkladem budiž třeba běh na pásu, kdy se za správnou odpověď posunete o kousek dopředu a za špatnou pak přirozeně dozadu, přičemž účelem je jako první protnout cílovou pásku na konci pásu. Buzz! The Sports Quiz

Z těch skutečných novinek pak zmiňme třeba soutěžní kolo, v němž je potřeba tipnout správnou odpověď co nejpřesněji. To takhle třeba přiletí otázka, kolik činí světový rekord ve skoku dalekém v centimetrech. Ve spodní části se pak objeví škála třeba od 600 až po 1200, po které po poměrně krátkou dobu na to, abyste mohli nějak dlouze přemítat a odhadovat, jezdí ukazatel, který je potřeba zastavit v okamžiku, kdy přejíždí přes hodnotu, kterou tipujete.

Technické zpracování nijak zvlášť neoslní, protože je prakticky stejné jako u Hudebního Kvízu, nicméně Buzz je tentokráte ještě o něco vtipnější a žoviálnější a jeho asistentka pak ještě o něco větší slepice. Soutěžící jsou opět reprezentováni zajímavě karikovanými postavičkami, přičemž tentokrát se samozřejmě nejedná o žádné showmany, ale o sportovce z různých odvětví. Dobře působí i časté používání obrázků a čas od času je vám před otázkou promítnuto i krátké video, k němuž se následný dotaz bude vztahovat. Poměrně vtipně na nás pak zapůsobila ukázka, na níž jsme sledovali výkon gymnasty a při

Klady a zápory

Plus Sportovní tematika
Plus celkově vysmáté provedení
Plus Slušně široký záběr

Mínus Stojí za to pouze v multiplayeru
Mínus Odpovědi na otázky z kriketu apod u nás asi moc lidí znát nebude
Mínus Chybějící lokalizace

doskoku jsme už pomalu začínali počítat salta a vruty, načež přišla otázka, jaké barvy byl nátělník, který měl sportovec ve videu na sobě :-).

Celkově tedy můžeme zodpovědně říci, že jsme se u Buzz! The Sports Quiz docela slušně vyblbli. Otázkou ale stále zůstává, zdali tento titul stojí za pořízení. Je totiž jasné, že spíše než o „plnohodnotnou“ hru se jedná spíše o zajímavý produkt, který se tradičně uplatňuje na nejrůznějších party. Okamžitě ale vyvstává další otázka, a sice zdali tradiční účastníky různých party akcí zaujme něco, co je plně orientováno na sport. A jímá nás podezření, že sportovní fandové spíše než aby šaškovali s podivnými ovladači v ruce, půjdou raději do hospody, protože tam zaprvé točí pivo, ale hlavně zadruhé tam promítají fotbalový přenos na obrovském plátně.

Buzz! The Sports Quiz
Výrobce/Vydavatel Sony/Sony
Platforma PlayStation 2
Multiplayer: 4 hráči
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 215 kB
Verdikt: V podstatě to samé co Hudební Kvíz, ale se sportovní tematikou. V našich končinách ale bude asi chybějící čeština poměrně značným handicapem.
Hodnocení: 65% (info)

Témata: Kvíz, Pivo
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední slíbil Netflix

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...