Delta Force: Black Hawk Down Team Sabre

  12:00
Členové amerických Delta Force jsou opravdu tvrdí hoši, kteří se nebojí ani těch nejkrkolomnějších úkolů. Proto se s nimi nyní setkáváme ve stand-alone datadisku hodně letité hry.

Delta Force: Black Hawk Down Team Sabre Jsou zpět a akčnější než kdykoliv předtím. Není řeč o comebacku 2 Unlimited, seriálu Ninja Želvy ani o našich oblíbených kyselých lízátkách, co šumí v puse. To jen speciální jednotky opět zavítaly na naše oblíbené konzole. Oprava - jednu konzoli, protože zatímco si to konzolová konverze původního Delta Force: Black Hawk Dawn zamířila i na Xbox, tak je Delta Force: Black Hawk Down Team Sabre (dále jen Team Sabre) určen v konzolové verzi exkluzivně pro PlayStation 2. Již ohledně konverze původní hry nás jímaly silné pochybnosti, ale ve finále se jednalo o řemeslně dobře odvedenou práci, která sice žánr FPS nikterak neobohatila, ale velmi slušně jsme se u ní pobavili. Proto jsme se na Team Sabre relativně těšili s očekáváním, že si opět dobře zastřílíme. Na PC se jednalo o veskrze dobře přijatý datadisk, a my konzolisté tak můžeme být rádi, že spuštění našeho Team Sabre nevyžaduje původní hru.

Jakožto voják Delta Force máte přístup k tehdy nejmodernějším zbraním z první poloviny devadesátých let.

Delta Force: Black Hawk Down Team Sabre Největší výhodou samotné hry je to, že si opravdu na nic nehraje. Opět jde o klasickou střílečku z pohledu první osoby s vojenskou tématikou. Dostanete do rukou velitele četného týmu Delta Force, nějaké ty parťáky a stovky nepřátel ke zlikvidování. Pokud se vám tyto heslovité údaje nezdají jako synonymum dobré zábavy, tak se již můžete vydat jinam. Neříkáme, že je to jediné, co hra nabízí, ale zbytek lze i bez nadsázky označit za omáčku.

První DFBHD se svezl na vlně zájmu o film Černý Jestřáb Sestřelen, čímž si získal očekávanou popularitu. To Team Sabre vykročil jinou cestou. Byť v názvu Black Hawk Down opět obsahuje a samozřejmě se ve hře dočkáte stejnojmenných armádních vrtulníků, tak celá hra se odehrává mimo konflikt v somálském Mogadišu. Místo toho zavítáte do mnohem exotičtější Kolumbie a válkou zmítaného Íránu. První ze zmiňovaných lokací je na prostředí vskutku rozmanitá. Budete bojovat na pašeráky obléhaném pobřeží, projdete se mělkou řekou, budete se prodírat hustou džunglí a nakonec zavítáte i do vily drogového bosse. Level design není bůhví jak nápaditý, ale vyloženě neurazí. Přítomná linearita není tak nápadná, aby zkazila průběh hry. Druhá část hry v Íránu je Delta Force: Black Hawk Down Team Sabre pak úplně jiné kafe. Podíváte se na nejednu základnu, letiště, ropnou plošinu a i do ozbrojenci obsazené mešity. V rámci možností je tedy prostředí rozmanité a stěžovat si na něj nelze.

Vizuálně je ale Team Sabre slabým podprůměrem i na poměry PlayStation 2.

Jakožto voják Delta Force máte přístup k tehdy nejmodernějším zbraním z první poloviny devadesátých let. Vaše výbava se tak bude skládat z hlavní zbraně, doplňkové, výbušniny, nože a granátů. Z prvních tří sort si lze navíc před misí vybrat tu nejideálnější. Co vás v misi čeká totiž zjistíte z textového brífinku. Vaší hlavní společnicí tak může být některá z poloautomatických pušek, ale i odstřelovačka. Sekundovat jí přitom v roli sekundární zbraně bude brokovnice a řada pistolí, ať už s tlumičem či bez. Výbušniny se vám pak budou hodit při likvidování protiletadlových děl či jiných velkých cílů. Nůž se pak bude naopak hodit v situacích, kdy nebudete chtít být viděni či spíše slyšeni. Upřímně řečeno, jestli jsme ho ve hře použili dvakrát, tak mu ještě Delta Force: Black Hawk Down Team Sabre přidáváme k dobru. Jeho funkce je ve hře opravdu kosmetická. Funkci granátů pak jistě vysvětlovat nemusíme. Házejí se pomocí R2 a na výběr máte z klasického tříštivého, kouřového, oslňujícího, plus ještě jednoho a to v případě, pokud je vaše hlavní zbraň vybavena sekundárním módem střelby granátů.

Bát se tedy nedostatku prostředků k zlikvidování nepřátel opravdu nemusíte. Leda že byste vystříleli všechny náboje, což je situace ne nepravděpodobná. V takovém případě musíte doufat v blízkou bednu, ve které munici naleznete (můžete si v nich i kompletně změnit výzbroj), nebo se spolehnout na některého dobráka z vlastních řad spolubojovníků. Toho můžete požádat respektive mu to rozkázat pomocí nových týmových prvků, které jsou propracovány o dost lépe než v původnímu titulu nebo i v PC verzi. Pomocí trojúhelníku lze totiž vyvolat jednoduché a přehledné menu, ze kterého pak pomocí dalších akčních tlačítek zadáte ten či onen rozkaz. Můžete tak zažádat o munici, lékárničku pro sebe nebo celý tým, zadat směr postupu atd. Týmové prvky a Delta Force: Black Hawk Down Team Sabre jejich zpracování nás opravdu potěšilo a přiznáváme, že jsme takto přístupné zpracování opravdu nečekali. Stejně tak nás překvapila umělá inteligence našich spolubojovníků. Ne že bychom ji označili jako „na úrovni“, ale opět se jedná oproti PC verzi o krok kupředu.

Hra obsahuje v režimu kampaně jedenáct oproti PC verzi lehce poupravených misí plus trénink. Tento fakt je nadmíru potěšující, obzvláště když si uvědomíme, že jde o datadisk, navíc za budgetovou cenu. Hra tak vydrží hráči na cca 8 hodin prvního hraní. Navíc je ještě pro samotného hráče k dispozici volný režim, ve kterém si jednotlivé odemčené mise může projít prostě jen tak. Po každé úspěšně splněné misi získáte dle vašeho počínání určitý počet bodů, které budete moci využít na zlepšení vašich schopností, konkrétně střelby, výdrže a odolnosti. Každou tuto vlastnost můžete přitom zlepšit až třikrát.

Bugy a nesmysly

Bugy jsou věcí, kterou nikdy nebudeme mít rádi, ale při naší práci se s nimi chtě nechtě setkáváme každým dnem. To samé lze říci i o některých na hlavu postavených herních mechanismech. Naštěstí jsou bugy v Team Sabre celkem lehkého rázu. Občas se někdo zasekne o roh či nějaký předmět, ale z toho se určitě nerozbrečíme. Nelogičností pak je ve hře více, od těch, že v místnostech stojí nepřátelé ke vchodu zády, až po jejich nereagování na vaši přítomnost, i když jim střílíte do obličeje. Vrcholem všeho pak jsou případy, ve kterých zastřelíte střelce v obrněném voze, načež celé vozidlo vzápětí exploduje. Bez komentáře.Bugy jsou věcí, kterou nikdy nebudeme mít rádi, ale při naší práci se s nimi chtě nechtě setkáváme každým dnem. To samé lze říci i o některých na hlavu postavených herních mechanismech. Naštěstí jsou bugy v Team Sabre celkem lehkého rázu. Občas se někdo zasekne o roh či nějaký předmět, ale z toho se určitě nerozbrečíme. Nelogičností pak je ve hře více, od těch, že v místnostech stojí nepřátelé ke vchodu zády, až po jejich nereagování na vaši přítomnost, i když jim střílíte do obličeje. Vrcholem všeho pak jsou případy, ve kterých zastřelíte střelce v obrněném voze, načež celé vozidlo vzápětí exploduje. Bez komentáře.

Delta Force: Black Hawk Down Team Sabre Velkým plusem celé hry je překvapivě multiplayer a to jak v offline, tak i online podobě. Hra nabízí kooperativní režim, který je upravenou variací na kampaň pro jednoho hráče. Náplň misí i levely jsou lehce pozměněné. Nechybí samozřejmě ani velké množství versus režimů. Jmenovitě Deathmatch, Capture the Flag, King of the Hill, Sabotage a Renegade. Dle názvu vám bude známá většina z nich a dva záhadné, které jsme jmenovali nakonec, si rozebereme podrobněji. Hlavní náplní v Sabotage je sebrat bombu a s její pomocí zlikvidovat stanoviště protihráče. Ten má samozřejmě za úkol to samé a v případě, že bombu vlastníte vy, vám půjde tvrdě po krku. Postup položení bomby na nepřítelově základně pak opakujete až k toužebnému vítězství. Renegade je pak založen na časovém limitu, v kterém jste schopni udržet vlajku bez toho, aniž by vás někdo zabil. Pokud ji udržíte po požadovaný časový limit, tak je vítězství vaše. Ostatní protihráči si však označení Renegade chtějí přisvojit také, takže opravdu ve výsledku nejde o jednoduchý úkol. Do jisté míry taky záleží, s kolika hráči hrajete. V offlině hře je možno hrát až ve čtyřech lidech, zatímco online multiplayer je přístupný až neuvěřitelnému počtu 32 hráčů. V Team Sabre je navíc přítomno skvělých 24 arén a nechybí ani pozorovací režim.

Klady a zápory

Plus Nenáročná hratelnost
Plus Vyladěné týmové prvky
Plus Velké možnosti multiplayeru

Mínus Nic nového pod sluncem
Mínus Technické zpracování neoslní

Vizuálně je ale Team Sabre slabým podprůměrem i na poměry PlayStation 2. Textury jsou rozmazané, viditelnost omezená, prostě nic extra. Animace též není bůhvíjaká oslňující, ale i když nevypadá na pohled nijak pohledně, tak jsme vyloženě pohoršeni nebyli. Hudba v sobě skrývá některé motivy z originálu, které mixuje s novými. Celkově však opět nelze hovořit o něčem závratně povedeném.

Team Sabre tak pokračuje ve šlépějích nenáročné původní hry. Pokud si tedy chcete zastřílet a neaplikujete na všechny FPS hry Rambo styl, se kterým byste ve hře pohořeli, tak je tento titul tím pravým ořechovým. Namířit, zacílit a pal.

Delta Force: Black Hawk Down Team Sabre
Výrobce/Vydavatel Novalogic/Ubisoft
Platforma PlayStation 2
Multiplayer: 2-4 offline, 2-32 online
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 87 kB
Verdikt: Opět se jedná o titul, který nepřináší nic závratného, ale pokud máte rádi žánr vojenských FPS, tak dokáže zabavit.
Hodnocení: 67% (info)

Témata: nůž, Ubisoft, Xbox
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...