Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ape Academy - škola hrou

  12:00
Opice jsou problémový živočišný druh. Není to tak dávno, co se všechny zbláznily a začaly po světě běhat s majáčky na hlavách a začaly páchat první škody. Infiltrovaly i do výsostných vod Naked Snaka a nyní se tlačí již i do školství.

Ape Academy Myšlenka herních titulů koncipovaných jako soubor miniher tu s námi je již nějaký ten rok, a s odstupem času se dá říci, že je to určitě dobře. Myšlenku těchto her nejlépe vystihuje samotný název výhledově patrně nekonečné řady Mario Party od Nintenda: ne, nemá jít o balení Marií ani o kolekci Mariových samolepek. Jedná se o hry, které jsou ideální pro nejrůznější party a pařbičky. Jejich vhodnost plyne ze skutečnosti, že minihry jsou v drtivé většině jednoduché na pochopení, ovládají se pokud možno co nejmenším počtem tlačítek a netrvají déle než pár minut. Prakticky každý, kdo si jde kolem televize pro nový drink, se tak u ní zastaví a nějakou tu hříčku si zkusí, aniž by si ostatní osazenstvo vůbec všimlo, že se u baru poněkud zdržel, nebo že by musel mít strach, že mu v době hraní unikne nějaká klíčová událost, jako kupříkladu náběh na zlomený vaz při pokusu rozjařeného kámoše postavit se na hlavu na zahradě vedle kompostu.

Ape Academy

Když už jsme u těch bojů, pak nechybí ani jednoduchá bojovka, v níž můžete dávat údery pěstí, kopat a krýt se.

S tímto vědomím vyrazili do boje i tvůrci Ape Academy, ovšem poněkud si nejsme jisti, zdali si vybrali tu správnou frontu. Ano, díky délce jsou minihry velmi vhodným kandidátem na chvilkové hraní na přenosném zařízení, nicméně popravdě řečeno, máme za to, že hry pro handheldy by měly mít poněkud jasněji definovaný cíl, účel nebo řekněme jasněji deklarovaný důvod, proč je vlastně hrát, jelikož představa, že se na nějaké party sejde více PSP se hrou Ape Academy sice v žádném případě není nereálná, ovšem je jasné, že konfigurace domácí konzole s vícero ovladači a televizorem je přeci jen prakticky lépe realizovatelná.

Ape Academy Tím se dostáváme k hlavní chybě celé hry. Tou je skutečnost, že vyšla na PSP a ne na PS2, kam by se velmi pravděpodobně hodila více. Jinak jí toho moc vytknout ani nelze. Více než čtyřicet miniher se jen tak neomrzí a mnohé z nich jsou navrženy docela vtipně. Jmenujme kupříkladu sprint na jeden metr, který prověří vaše reakce nebo něco mezi wrestlingem a boxem, kdy je vaše opička vybavena pouze jedinou boxerskou rukavicí a vaším úkolem je směrovat ji tak, aby se odrážela od provazů ringu, jak potřebujete a následně trefila soupeře právě onou boxerkou. Když už jsme u těch bojů, pak nechybí ani jednoduchá bojovka, v níž můžete dávat údery pěstí, kopat a krýt se a účelem je vykopat soupeřící opici z plošinky, která představuje bojiště. Ke slovu ale přijdou i mozkové závity, to když hrajete některý z kvízů. Některé z nich jsou čistě početní, kdy se vám na displeji do poslední chvíle míchají čísla a matematická znaménka a pak máte krátký čas na určení výsledku. Trochu Ape Academy problém nastává u kvízů „vědomostních“, kdy hlavní město Albánie ještě určíte, ale čas od času přijde otázka ve stylu nejrůznějších křížovkářských opisů, což může v angličtině být trochu problém.

Celkově v nás tato hra tedy zanechává vcelku značné rozpaky.

Hra je rozdělena na dva základní režimy. V jednom si můžete zahrát kteroukoliv z dosud odemknutých miniher a druhý slouží vlastně k jejich odemykání. Jedná se o singleplayerový mód koncipovaný (překvapivě) jako speciální opičí akademie rozdělená do několika lekcí nebo řekněme ročníků, přičemž každým z nich musíte úspěšně projít, abyste postoupili do dalšího. To je řešeno pomocí hracího pole rozděleného na jednotlivá políčka a na každém z nich se skrývá jedna minihra. Jednu si vylosujete Ape Academy a pak ji musíte splnit. Pokud jste úspěšní, překreslí se dané políčko kolečkem, v opačném případě křížkem. Účelem je, podobně jako v piškvorkách, vytvořit tak co nejvíce řad koleček, respektive tolik, kolik je potřeba, abyste postoupili dál. A to je vlastně všechno. Podmínky dalšího postupu jsou samozřejmě „rok od roku“ přísnější a minihry se samozřejmě rovněž stávají obtížnějšími.

Obtížnost je možná taky jedním z faktorů, které člověka moc nenadchnou. Nejde ani o to, že by úkoly byly nesplnitelné, ale v některých případech chvilku trvá, než si člověk uvědomí, co přesně se po něm vlastně chce a to i přesto, že před startem každé minihry vás hra seznámí s tím, jak se daná hříčka ovládá a co je účelem. I když to ale pochopíte, jsou některé minihry docela frustrující díky ne úplně ideálně zvládnutému ovládání. Ze všeho výše napsaného tak vyplývá, že pro Ape Academy jednoho hráče je tato hra víceméně zbytečná, a zachraňuje to tak pouze multiplayer, který je, jak už to v takovýchto případech chodí, prostě a jednoduše fajn. Potěší zejména možnost hrát některé minihry ve dvou lidech i na jedné konzoli, kdy jeden hráč dění na displeji ovládá pomocí standardních tlačítek a druhý na směrových šipkách.

Z technického hlediska těžko vynášet nějaké závažnější soudy, jelikož si vlastně ani nedokážeme představit, že by hra tohoto typu byla ztvárněna jinak než v barevné rozjásané grafice. Trochu více se ale mohlo zapracovat na dabingu „učitelů“, kteří vás provázejí jednotlivými ročníky. Až uslyšíte tak posedmé Yeloow Monkey a její „Go on, begin!“ a nazačne vám to lézt na nervy, pak snesete asi už opravdu všechno.

Klady a zápory

Plus Velký počet miniher
Plus Některé z nich jsou docela vtipné
Plus Možnost mulťáčku na jedné konzoli

Mínus Dlouhý loading
Mínus Některé frustrující minihry
Mínus Hra vás moc nedokáže udržet
Mínus Yellow Monkey

Celkově v nás tato hra tedy zanechává vcelku značné rozpaky. Některé minihry jsou fajn, jiné vás bavit nebudou. V singleplayeru si s touto hrou můžete docela slušně zablbnout, ale otázkou zůstává, zdali vás možnost odemknutí tun opičích sošek dokáže motivovat k dohrání až do konce. Nás tedy ne. Multiplayer je klasicky dosti zábavnou záležitostí, ale nějak nám nedochází, proč bychom při wireless propojení více konzolí měli hrát zrovna toto a ne třeba fotbal. Zkrátka slušný nápad, ale cílení a provedení asi nebylo úplně dokonale promyšleno.


Ape Academy
Výrobce/Distributor Sony / Sony
Platforma PlayStation Portable
Ukládání pozic: ano
Multiplayer: ano
Verdikt: Sice ne původní, ale i tak zajímavý nápad, jehož potenciálu ovšem nebylo zdaleka plně využito.
Hodnocení: singleplayer 60%, multiplayer 80% (info)

Témata: dabing
  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Nová zbraň do Call of Duty stojí více než samotná hra

V rámci propagace posledního filmu o obřím opičíkovi King Kongovi přibyla do populární hry Call of...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dohrání hry by mělo být možné dát spropitné, navrhuje exšéf Blizzardu

Bývalý šéf slavného studia Blizzard sdílel na sociální síti X myšlenku, že by příběhové hry měly po...

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Druhá sezona Falloutu potvrzena, seriál masivně zvýšil zájem o hry

Seriál Fallout od Amazonu, který vznikl na motivy známé herní postapokalyptické série, se dočká...

Pátá sezona seriálového Zaklínače bude tou poslední, slíbil Netflix

Kvalitou upadající seriál Zaklínač od Netflixu dostane už jen dvě další sezony. Filmaři přislíbili,...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...