F1 Grand Prix - malé rychlé formule

  12:00
Letošní sezóna F1 má konečně po dlouhých letech více než příjemný průběh, a tak se na letošní závody dá zase i koukat. V Sony navíc trpí dojmem, že formulí není nikdy dost, a tak nepřekvapí, že hrou ze světa F1 podpořili i start PSP.

F1 Grand Prix Formule 1 patří jednoznačně k těm nejcennějším značkám ve vlastnictví firmy Sony. Motorizovaný cirkus na čtyřech kolech je totiž veskrze globální záležitostí srovnatelnou možná i s fotbalem, a tak se ukazuje jako veskrze mistrovský tah, protože každý, kdo si v posledních letech chce zajezdit s licencovanými monoposty a jezdci, musí chtě nechtě sáhnout po PS2. I když to vlastně již neplatí. Nyní je zde možnost pohrát si s nejrychlejšími formulemi i na PSP.

Poté co nás v letošní sezóně velmi příjemně překvapil nejnovější díl Formula One pro PS2, nebylo zjevného důvodu bát se o kvalitu F1 Grand Prix pro PSP. Ovšem jak už to tak bývá, ne všechno jde vždy podle plánu a v tomto případě se bohužel ukázalo, že téma formulových závodů je pro hraní na přenosné konzoli samo o sobě velmi nevhodné. Připočteme-li k tomu, že se autoři tvorby této hry zhostili do značné míry jako již dříve recenzovaného WRC, vychází nám poněkud rozpačitá záležitost.

F1 Grand Prix

Na první pohled hra zaujme jistě velmi mnoho hráčů, protože vypadá skvěle.

Hra sice nabízí několik málo různých herních režimů, ovšem tím stěžejním je zcela jednoznačně šampionát, v němž na vás čeká kompletní dávka letošních devatenácti závodů. Před startem sezóny si vyberete váš oblíbený tým i jezdce a pak na vás již čeká první závodní víkend. Ten sestává klasicky z měřených tréninků, kvalifikace a závodu. Potěšitelné v tomto ohledu je, že se autorům podařilo do hry pružně zařadit nový systém kvalifikace, takže se již nejezdí na součet dvou kvalifikačních časů, ale funguje zde klasický systém superpole, kdy máte pro kvalifikaci k dispozici pouze jeden jediný okruh, který musíte projet, co nejrychleji to jde. Takže zatím docela spokojenost, přestože hra není aktuální úplně stoprocentně a u Minardi tak stále ještě jezdí Liuzzi místo Doornbose, ale to se jistě dá přežít.

F1 Grand Prix Co se ovšem přežívá již poněkud s obtížemi je víceméně arkádový projev hry. Na jednu stranu je pochopitelné, že se tím tvůrci snažili přizpůsobit hratelnost handheldu, ovšem na stranu druhou jsme si již řekli, že se jim to stejně nijak zvlášť nepodařilo. Největším problémem je ovládání, které není zcela přesné. Možná že to ani není chyba vyloženě ovládání, ale pokud nemáte pocit, že máte monopost pod plnou kontrolou a vůz směrem k hráči nedisponuje takovou odezvou, abyste si byli vždy přesně jisti, co se to na trati vlastně děje, nedá se situace označit za ideální. Snadno se tak stane, že se při výjezdu z pomalé zatáčky dostanete do hodin a doslova ani nevíte jak. Žili jste v představě, že jedete rozumnou rychlostí, a jste již ve vhodném místě, abyste mohli začít akcelerovat, ovšem hra vám žádným způsobem nenaznačila, že tomu tak není. Na druhou stranu se zdá, že jde možná o jev i náhodný, protože některé zatáčky profrčíte na plný kotel, ale v jiných, podobných, se objeví nějaký F1 Grand Prix takovýto problém. Jízdní model rovněž není ideální, a tak se vám klidně stane, že jste pomalí na výjezdu ze zatáčky, někdo vás tam předjede, ale vy mu to úplně v pohodě vrátíte na následující rovince. To obrazu současné F1 moc neodpovídá a dá se to omluvit snad jen tím, že se tím autoři snažili zvýšit akčnost a atraktivitu hraní.

Hra vypadá skutečně velmi dobře, ale hraní není ideální.

Moc to neusnadní ani asistenti řízení. No, asistenti, v zásadě jde o to, jestli vám hra pomáhá s dobržďováním nebo ne. Pokud ano, dá se hrát docela pohodově, jelikož hraní se pak omezuje na pouštění plynu v zatáčkách a včasné zatáčení. Vzhledem k výše popsanému to ani s tímto asistentem rozhodně není vyložená zívačka, což je ovšem celkově vzato jedině F1 Grand Prix dobře, protože jinak by hra nepředstavovala žádnou výzvu. Co se týče různých nastavení obecně, jímá nás silné podezření, že k tvorbě této hry přistoupili tvůrci nachlup stejně jako tým stojící za PSP verzí WRC. Hra je tak ořezána na „povinné minimum“ a kdo by tedy čekal možnosti nastavení úhlu přítlačných křídel či volbu směsi pneumatik, ten by se ještě minimálně rok načekal. V menu nastavení se tak dá vybírat akorát mezi třemi celkovými laděními monopostu – obranným, vyváženým a agresivním.

Na první pohled ale hra zaujme jistě velmi mnoho hráčů, protože vypadá skvěle. Bohužel, většina okruhů je velmi sterilních i v reálu a ve hře tomu není jinak, ovšem taková projížďka po Monze či v Imole, to je skutečně pastva pro oči. O to větší je pak škoda dalších různých chybek, které hru stahují k hladinám průměrnosti tak značně, že se nad touto hrou ve výsledku F1 Grand Prix budou rozplývat snad jen a pouze velmi náruživí závodníci a příznivci F1. A to ještě spíše jen proto, že i na PSP si již mohou zahrát „efjedničky“, než aby byli nadšení z kvalit hry. Docela ostudou tvůrců je, že se jim vůbec nepodařilo odhadnout síly v letošním startovním poli, a tak je Ferrari stále jedním z nejsilnějších týmů, ovšem na druhou stranu se může klidně stát, že budete o vítězství v závodě bojovat s Coulthardem na Red Bullu či Trullim na Toyotě.

A to je obrovská škoda. Hra totiž vypadá skutečně velmi dobře, ale hraní není ideální. Autoři to asi již poněkud přehnali s

Klady a zápory

Plus Licence F1
Plus Grafika

Mínus Divné herní zákonitosti
Mínus Nic moc ovládání

redukováním herních možností a jejich schováváním do dalších dílů. Pokud by totiž zůstala hratelnost stejná, ale fungovaly by zákonitosti letošní sezóny, hned by to bylo lepší. A pokud by se i při těchto faktických přehmatech hra lépe hrála, bylo by to ještě lepší. Takhle je to zkrátka jen průměrná záležitost a cítím v kostech, že těch posledních 5% navrch jsem přihodil možná jen proto, že sám patřím k velkým fanouškům reálné F1.

Trocha lidové moudrosti

Jedno ze starých českých přísloví říká, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, což nám nedá, abychom si odpustili jednu rýpavou poznámečku. Starý Šumák s týmem Ferrari chodili pro onu příslovečnou vodu dokonce tak nechutně dlouho, že se v letošní sezóně nedá již hovořit ani o utrženém uchu, ale o totálně zdevastovaném džbánu, k čemuž paradoxně vedla kdysi mocně oslavovaná exkluzivní spolupráce s Bridgestone. Nacházíme zde ovšem tak trochu paralelu s postojem Sony k F1. Dokud neměli tak říkajíc nic jisté a museli bojovat s EA, byly formule od Sony vždy zárukou kvality, která konkurenci vždy porazila. Poté ale konkurence odpadla a série Formula One tak trochu usnula na vavřínech a probudila se až letošním dílem. Na PSP to ovšem rozhodně žádná sláva není. Pokud bychom to měli přirovnat k vývoji nového monopostu, tak si nejsme jisti, zdali v Sony zvolili tu správnou celkovou výchozí koncepci, nebo je to pouze otázka doladění aerodynamického kompletu.

F1 Grand Prix
Výrobce/Distributor Sony / Sony
Platforma PlayStation Portable
Ukládání pozic: ano
Multiplayer: ano
Verdikt: další formule od Sony, tentokráte ovšem víceméně pouze pro totální nadšence.
Hodnocení: 65% (info)

Témata: cirkus, jízdné, Sony
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Vypadají zajímavě, datum je nejasné. Stihne těchto 20 her letošní vydání?

Máme za sebou teprve první čtvrtletí letošního roku, takže u spousty her pořád není jasné přesné...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...