Tekken: Dark Resurrection – Jinpachi je zpět

  12:01aktualizováno  12:21
Tekken se řadí mezi ty nejznámější a nejúspěšnější videoherní značky, a proto musí být výborný i na PSP. Nebo snad ne? Může Tekken vůbec dopadnout špatně?

Tekken: Dark Resurrection Domácí konzole od Sony si získaly desítky milionů příznivců zejména díky mnoha dnes již legendárním hrám, přičemž série bojovek Tekken od Namca je jednou z nich. Není tedy divu, že při trendu, který můžeme na pozorovat dlouhodobě na PSP, tedy snaze o konverze co největšího počtu úspěšných titulů z PS2, přichází na řadu i nová přenosná verze této světově proslulé bojovky. Opatrnost je ovšem b tomto případě více než na místě. Posledně to totiž na handheldech Tekken moc dobře nezvládl.

Režim Dojo vás vrhne na ostrov, kde jsou roztroušeny tělocvičny, v nichž trénují další borci a vaším úkolem je probojovat se až na samotný vrchol.

Na druhou stranu, PSP je jistota. Výkon této mašiny lze s jistými přiblíženími srovnat s PS2, a tak tvůrci mohli doslova Tekken: Dark Resurrection udělat Tekkena jako na PS2. Paradoxně to je ale největší a v podstatě i jediný výrazný zápor Dark Resurrection. Jedná se totiž prakticky o to samé jako v případě Tekkena 5. Stejný bojový systém, stejné příběhy jednotlivých postav, stejné možnosti nakupování různých částí kostýmů, zkrátka stejný Tekken. A to nás upřímně řečeno poměrně dost štve, jelikož nebýt dvou nových postav a několika málo dalších víceméně okrajových záležitostí, stal by se Dark Resurrection bez většího přehánění titulem pouze pro ty největší Tekken maniaky, kteří zkrátka musí mít doma úplně všechno, co se této série týká. Naštěstí ale tato hra dokáže s trochou snahy přitáhnout i svátečnější bojovkáře.

A to v prvé řadě tím, že je zde na výběr více než třicítka postav, až na pár výjimek tedy prakticky všechny, které se kdy v sérii objevily. Výjimky jsou dány kupříkladu tím, že klan Lawů zde zastupuje pouze Marshall, Jackové zde rovněž nejsou všichni Tekken: Dark Resurrection atd. Naproti tomu je zde nově Lili, což je buržoustská dcerka vlivného monackého magnáta a poprvé v celé sérii se objevuje i ruský voják Dragunov. Při daném počtu postav je jasné, že jejich bojové styly, respektive jejich účelnost a využitelnost, vykazují jisté známky podobnosti s postavami, které známe z dřívějška, nicméně i tak je obdivuhodné, jak se autorům v rámci možnosti podařilo je odlišit od ostatních, takže rozhodně nemá člověk pocit, že by se jednalo vyloženě pouze o jinak vypadající známou postavu.

V Dark Resurrection je Jinpachi docela čajíček.

Pochválit musíme i poměrně širokou paletu režimů, kdy ty klasické jako Story, Practice, Time Attack či Survival jsou doplněny několika dalšími, které hru velmi vítaně rozšiřují a prodlužují její trvanlivost. Kromě online možností máme na mysli zejména režim Dojo, jenž vás vrhne na ostrov, na němž jsou roztroušeny tělocvičny, v nichž trénují další borci a vaším úkolem je Tekken: Dark Resurrection vždy se v dané tělocvičně probojovat až na samotný vrchol. To se děje prostřednictvím lig, v nichž je potřeba vítězit, abyste stoupali v žebříčku stále výš a zároveň s tím se zvyšuje i vaše hodnost bojovníka. Začínáte klasicky na desátém kyu a stoupáte výše. Nezanedbatelnou položkou jsou samozřejmě i peníze, které získáváte za vítězství nejen v Dojo. Za ty si pak klasicky můžete nakoupit nejrůznější pitominky pro zkrášlení vaší postavy.

Funguje to na podobném principu jako v Tekkenovi 5, respektive ve Virtua Fighter 4: Evolution, kdy každý z počítačem řízených soupeřů je zároveň reprezentován i virtuálním hráčem, což má zajistit větší variabilitu v tom smyslu, že i když dva „hráči“ hrají se stejnou postavou, každý z nich hraje jiným stylem. Tuto variabilitu ve hře lze vypozorovat, ovšem tento aspekt zde není dopracován až tak, jako ve zmíněném VF4E. Na poměry handheldu se jedná ale o velice slušný počin.

Tekken: Dark Resurrection To ostatně platí i o grafice, která je zběžným pohledem takřka nerozeznatelná od Tekkena 5, ovšem při pohledu bližším je samozřejmě jasné, že PSP Tekken ztrácí. To by ovšem samozřejmě zase až tak nevadilo, horší je ale to, že grafika není zase až tak plynulá jako na PS2, což v případě elitní bojovky představuje menší problém. Ten první. Tím druhým je pak ovládání, které na PSP bohužel není tak přesné jako na PS2 a to zejména díky jinému směrovému kříži. Tlačítka jsou v pohodě (pokud se ovšem obejdete bez dvou postranních tlačítek z DualShocku), ale práce s křížem je bohužel poměrně nepřesná, zejména co se týče šikmých směrů. Údajně má k této hře existovat speciální nástavec právě na směrový kříž, ovšem ten jsme s review verzí nedostali, takže jeho přínos bohužel nejsme schopni ohodnotit. Z dostupných informací ovšem vyplývá, že tento nástavec by z děleného směrového kříže, jenž je na bojovky obecně nejvhodnější, udělal kříž nedělený, jenž se zatím v daném žánru příliš neosvědčil.

Tekken: Dark Resurrection Stejně jako vše ostatní, zůstaly zachovány i pohyby jednotlivých postav, alespoň tedy v základních rysech, které dokáže běžný hráč posoudit, což je na jednu stranu dobře, jelikož se člověk nemusí učit prakticky nic nového, co by neznal z Tekkena 5, ovšem na stranu druhou to ještě víc přispěje k tomu, že si řeknete, že tohle tu už zkrátka bylo. A ve výsledku se něco stejně učit muset budete, jelikož jak bylo řečeno v předchozím odstavci, ovládání není zcela ideální, a tak se budete muset učit přinejmenším to, jak dělat staré známé kousky „za nových podmínek“.

Velké návraty

Vedle zpráchnivělého Jinpachiho a několika dalších postav slaví návrat i jedna z miniher, které se výrazně zapsaly do historie série. Různých variací na Tekken Force jsme si užili už vcelku dost, a tak sáhli autoři naštěstí jinam. Volejbal z Tekkena 3 nebyl špatný, ale pokud máme zvolit tu nejlepší tekkeňáckou minihru, bude jí jednoznačně bowling, jenž se objevil v Tekken Tag Tournamentu. Ke všeobecné radosti se právě tato minihra vrací v plné síle a opět tedy začíná hrozit, že plno lidí bude ignorovat hlavní náplň Dark Resurrection a budou se plně oddávat pouze kuželkám. Ostatně majitelé TTT jistě vědí, o čem je řeč. Asi se najde jen málo těch, kteří nezažili situaci, kdy ukázali TTT známým a pak se jich dlouhé týdny nemohli zbavit, jelikož propadli závislosti na Tekken Bowlu, přičemž zbytek hry je vůbec, ale vůbec nezajímal.

Tekken: Dark Resurrection Férově je ale potřeba uznat, že případné problémy s ovládáním jsou kompenzovány sníženými nároky hry, která vám tentokráte leccos odpustí, což je nejlépe vidět v prvé řadě na závěrečných soubojích ve Story, v nichž si na vás nevyšlápne nikdo jiný než známý, ale hlavně starý Jinpachi Mishima. V Tekkenu 5 byly souboje s ním pro mnoho hráčů pěkná otrava, ani ne tak proto, že by byl Jinpachi neporazitelný, ale málokoho bavilo strávit s ním díky četným opakováním v aréně více času než s několika předchozími postavami ze Story módu dohromady. V Dark Resurrection je ale Jinpachi už docela čajíček a nejpozději napotřetí se poroučí.

To dává smysl i vzhledem k tomu, že se tentokráte hraje na handheldu, zvláště když se předpokládá, že tuto hru bude

Klady a zápory

Plus Plnohodnotnný Tekken
Plus Režim Dojo
Plus Bowling
Plus Dvě nové postavy

Mínus Nic extra nového oproti "stolní" verzi
Mínus Horší ovládání

leckdo hrát na cestách. Přehnaný optimismus ale zase na místě není, jelikož jak postupně přituhuje, hlavně tedy v Dojo módu, klade na vás hra samozřejmě vyšší nároky a soupeři se stávají těžšími a v nejednom vypjatém zápase se může stát osudovou nepoddajná výhybka nebo nerudný řidič autobusu, který to s vámi požene hlava nehlava. Takže jsme zase víceméně tam, kde na začátku, to jest, tak trochu na vážkách. Kvalitu, zejména tu řemeslnou nelze této hře upřít a je vidět, že tvůrci převod na PSP rozhodně neodflákli. Na druhou stranu se ale jedná prakticky o to samé, co známe z PS2, a o tom, že je bojovka tohoto typu vyloženě vhodná nejen na PSP, ale na handheldy obecně, zase až tak přesvědčeni nejsme. I přes jisté pochybnosti je ale nakonec vlastně docela fajn, že Tekkena na PSP máme. Minimálně tedy po tom, co svého času předvedl na GBA.

Tekken: Dark Resurrection
Výrobce/Distributor Namco Bandai / Sony
Platforma PlayStation Portable
Ukládání pozic: 128 kB
Multiplayer: ano
Verdikt: Fajn záležitost, ale její případnou koupi raději pořádně zvažte, ať pak nejste zklamáni, že jste dostali něco, co už vlastně máte.
Hodnocení: 85% (info)

Témata: virtuální
  • Nejčtenější

Nebýt seriálu o Buffy, jsem bezdomovec, přiznala hvězda The Last of Us

Osmačtyřicetiletý herec Pedro Pascal dnes díky seriálům jako The Last of Us, Mandalorian nebo...

Nový trend na Twitchi: Streamerky promítají hry na svá prsa a pozadí

Streamerka Morgpie objevila nový způsob, jak zaujmout své převážně mužské fanoušky na Twitchi, když...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozapomenutá hra od mistrů žánru RPG už se dá zase pořídit legálně

Špionážní klasika Alpha Protocol od legendárního studia Obsidian se vrátila do oficiální...

Už hrajeme šestý díl, provokují vývojáři The Elder Scrolls fanoušky

Do vydání dalšího dílu legendární RPG série The Elder Scrolls zbývají ještě dlouhé roky, vývojáři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Úspěšní vývojáři zepsuli velká vydavatelství. Padla i velmi vulgární slova

V posledním roce obchází herním průmyslem strašidlo masivního propouštění, svou pozicí si nemohou...

Předplatitelé PS Plus dostanou v dubnu nedoceněný herní propadák

Největším tahákem dubnové nabídky pro předplatitele služby PS Plus je loňská fantasy střílečka...

Vývojáři mobilní hříčky utratili za marketing více, než stojí vývoj velké hry

Aktuální mobilní hit Monopoly GO! vydělal během pouhých deseti měsíců od uvedení již dvě miliardy...

Judas nechce být novým Bioshockem, sází na znovuhratelnost

Legendární herní vývojář Ken Levine konečně poodhalil detaily o své dlouhé roky připravované hře...

PRVNÍ DOJMY: Stellar Blade nabízí daleko víc než jen sexy zadek hlavní hrdinky

Po první hodině strávené v nelítostném světě akční hry Stellar Blade můžeme být zatím spokojení....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...