Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rayman: Raving Rabbids – šílení kválíci útočí

  12:01
Co se stane, když vhodíte nebohého Raymana s levitujícími končetinami do králičí nory? Vznikne soubor miniher, který sedne přesně ovládacím standardům konzole Wii.

Rayman: Raving Rabbids Zapomeňte na Locusty z Gears of War, zapomeňte i na Covenant z Halo, tohle všechno jsou břídilové, právě nyní totiž přicházejí dosud nejtvrdší a nejobávanější nepřátelé všech herních dob – kválíci.

Ubisofťácká hvězda dětských her číslo jedna se vrací v dobrodružství, které se nenese v duchu klasické 3D hopsačky, nýbrž ve stylu Mario Party. Než však odvrátíte svou pozornost jinam, tak vězte, že na rozdíl od předchozích Raymanových pokusů o infiltraci na pole jiných žánrů je Rayman: Raving Rabbids (dále jen RRR) opravdu povedenou kolekcí nejrůznějších miniher, které sednou ovládací metodě Wii jak ulité.

Narazíte na desítky miniher, z nichž každá prezentuje odlišné využití originální ovládací metody Wii.

Rayman: Raving Rabbids Bylo jedno krásné slunné odpoledne a Rayman byl na pikniku se svými kamarády Globoxy. Jenže tato idylka netrvala dlouho, protože události nabraly úplně jiný směr, jakmile se objevili kválíci. Raymana i s žabími kamarády čapli a uvěznili. To však ještě nebohý Rayman netušil, co si pro něj zákeřní ušáci připravili.

Jelikož je RRR party hrou, tak by se na první pohled mohlo zdát, že samotný hráč si hru příliš neužije. Opak je ale pravdou! I jeden hráč si užije hru stejně sám, jako s přáteli. Story mód je totiž dobře koncipován, aby zabavil právě samotného hráče, přitom nezačal nudit a nenavozoval pocit, že s kamarády by se mu mohlo hrát lépe. Hra začíná v cele, ze které je Rayman vyveden vždy, aby splnil v aréně čtyři minihry, završené jednou větší. Jedna z nich je přitom pokaždé tancování, které šílení kválíci milují ze všeho nejvíce. Tato recenze není míněná jako popis všech miniher ve hře, ale některé nejzábavnější určitě vypíchneme. Největší plus Rayman: Raving Rabbids celého kompletu těchto hříček je totiž fakt, že využívají kombinaci wiimote a nunchuk snad všemi možnými i nemožnými způsoby. Garantujeme vám, že takovéto akrobacie, jaké zažijete při hraní RRR, žádná jiná hra pro Wii doposud nenabídla. A tím jsme si jisti.

Každá minihra se ovládá specificky, proto se vždy před spuštěním zobrazí kratičký osvětlující popis, který vám v kostce vysvětlí, o co vlastně v příslušné hře jde. Děti, které ještě neumějí číst, pak ocení, že se (narozdíl od RRR pro ostatní platformy) zároveň s textem zobrazí i kválík, který manipulaci s duem ovladačů názorně roztomile předvede. Pak už nic nebraní tomu, abyste se oddali zábavnému máchaní všemi směry.

Jak již bylo výše uvedeno, tak jsou zde minihry, na které v průběhy hry narazíte častěji. Jde právě o úžasné tancování a klasickou Rayman: Raving Rabbids střílečku, kde vaší jedinou zbraní bude pistole, vystřelující záchodové zvony. První jmenovaná využívá vertikálního mávání oběma ovladači. Na obrazovce vždy přitancují kválíci a v daný okamžik, kdy budou tancovat vedle vás, tak stačí máchnout jedním s příslušných ovladačů a body začínají přibývat. Kválíci si to k vám nasměrují vždy velmi rytmicky, takže pokud disponujete hudebním sluchem a dokážete udržet rytmus, tak pro vás nebude tancování žádný problém. Akční část hry v podobě střílečky, připomínající klasické coin-opy, pak vyžaduje především přesnou mušku. Zbraň simuluje efektně wiimote, zatímco nabíjíte stejně jako v nedávné FPS Red Steel vertikálním zamáváním nunchuku. Lokace, ve kterých se tato střílečka odehrává, jsou přitom vždy rozmanité. Podíváte se na divoký západ, hřbitov, či kváličí pobřeží. Každá lokace je ztvárněna velmi pěkně a obsahuje přitom několik opravdu vtipných míst. Nechybí ani power-upy, které udělají z vaší zbraně zvonovou brokovnici či zrychlí frekvenci střelby, ani bossové, jejichž poražení vyžaduje i trochu více důvtipu a logického uvažování. O nic těžkého se však v žádném případě nejedná. Rayman: Raving Rabbids

Za každé splnění pěti miniher jste pokaždé odměněni pro hru tolik typickým záchodovým zvonem.

Dále pak narazíte ve story módu na desítky miniher, z nichž každá prezentuje odlišné využití originální ovládací metody Wii. Citlivost wiimote například oceníte při minihře, kdy musíte provést kuličku složitým bludištěm. V něm jsou však nastraženy otvory, v nichž může kulička při neopatrné manipulaci velmi snadno skončit. Wiimotem tak nahýbáte celou herní plochu a snažíte se provést kuličku až k zdárnému konci na konec bludiště. Celá tato minihra je navíc, jako ostatně všechny, vtipně ztvárněna jako nahlédnutí do kválíkova mozku. Obdobné zacházení s ovladačem pak vyžaduje i simulace volného pádu, kde musíte doslova proletět několika vzdušnými kruhy. Různorodý pohyb wiimotem a načasování si pak vyzkoušíte například při hodu krávou do dálky Rayman: Raving Rabbids či dentistické minihře (nevěřili byste, co ústa takového kválíka mohou ukrývat). Dočkáte se ale i zběsilého máchání ovladači při obkreslování oblíbených pokrmů kválíků či stříhání ovcí a běhu, při kterém musíte neustále střídavě máchat s wiimotem i nunchukem, přesně jako při rychlém běhu. Zcela originální je pak pašování čuníka skrz kváličí území. Čuně vydává skrz wiimote různě hlasité kvičení, které prozrazuje, kde se schovává nejbližší kválík. Super. Jen aby si vaše neherní okolí nemyslelo, že telefonujete, až si budete wiimote přikládat k uchu :-).

Složení miniher tak jistě špatné není, ale spousta hříček je obdobou jedněch a těch samých. Těchto pár miniher jsou takovou menší skvrnou na celé hře, ale přesto je však drtivá většina z nich původní a též zábavná. Za každé splnění pěti miniher jste pokaždé odměněni pro hru tolik typickým záchodovým zvonem. Jeho význam vám bude jasný, jakmile ve vězeňské cele spatříte Rayman: Raving Rabbids vysoce položené okno. Stavba provizorního žebříku tak může začít. A story mód nám pěkně odsýpá. Nemusíte se však bát, že by vám hra dlouho nevydržela. Singleplayer vystačí bez problémů na patnáct hodin a hra více hráčů je téměř nekonečná. Jednotlivé minihry pro multiplayer se odemykají ve Story módu, ale to není jediné, co v něm můžete získat.

Z nepochopitelných důvodů je Raymanova cela vybavena jukeboxem, na kterém si může přehrávat odemknuté skladby. Raymanův hudební repertoár je překvapivě obsáhlý a rozmanitý. Naleznete v něm songy jako Misirlou (známá titulní skladba z Pulp Fiction), či Girls Just Want to Have Fun od Cyndi Lauper, známou píseň z osmdesátých let. Za úspěšný postup v Story módu pak budete odměněni i nejrůznějšími kostýmy typu babička, diskofil, hip-hop gangsta, DJ, punkáč, či Elvis. Jednotlivé části kostýmů pak mezi sebou můžete kombinovat.

Kválíci na PS2

RRR je multiformátovým titulem tělem i duší. Při recenzování Wii verze jsem měli možnost vyzkoušet i RRR pro PS2. Jak je na tom? Inu po grafické stránce totožně. Citelně však chybí lahůdkové ovládání, které dělá z verze pro Wii opravdovou zábavu. Přece jenom je lepší opravdu mávat skutečnými končetinami, než mačkat tlačítka. U hry je navíc silně znát, že byla od základu tvořená pro Wii a verze pro PS2 je „pouhou“ a značně očesanou konverzí.

Klady a zápory

Plus Kompletní využití obou ovladačů
Plus Desítky zábavných miniher
Plus Kválíci, kválíci a ještě jednou kválíci

Mínus Některé z miniher se opakují

Vizuální stránka je dobrá. Jak již bylo poznamenáno v infoboxu, tak je grafika Wii a PS2 verze naprosto totožná, ale nelze jí upřít stylovost a barvitost. Po zklamání z grafické stránky některých ostatních Wii titulů, tak alespoň oceňujeme Raymanovu vizuální nápaditost. Navíc ti kválici, ti jsou úplně vynikající. Jsou neuvěřitelně roztomilí a prostě k sežrání. Ve hře navíc nosí i nejrůznější kostýmy (včetně žabího obleku Sama Fishera) a pokud nemáte něco proti hlodavcům, tak je budete prostě milovat.

Celkově nás hra potěšila. Nemá sice takovou hodnotu a hloubku jako spousta jiných titulů, ale o to se RRR ani nesnaží. Jeho účel je pobavit a rozesmát, což se mu v drtivé většině případů daří. Ideální záležitost pro prokládané hraní s novou Zeldou.

Rayman: Raving Rabbids
Výrobce/Vydavatel Ubisoft/Ubisoft
Platforma Wii, PS2, Xbox, GC, X360, PS3, NDS
Multiplayer: 2-4 hráči
Vibrace/Analog: ano/ano
Paměťová karta: 4 bloky
Verdikt: Zábavný soubor miniher, který překvapivě zabaví kromě multiplayeru i hrou pro jednoho hráče.
Hodnocení: 73% (info)

  • Nejčtenější

Generuje obrázky do hry pomocí AI, za 10 hodin práce vydělá 350 tisíc

Tvůrci virtuálních kartiček Champions of Otherworldly Magic přiznávají, že vizuální podobu jejich...

Je Fallout nejlepší videoherní seriál? Recenzenti mají jasno

Sci-fi seriál natočený podle populární série her Fallout sbírá v zahraničí skvělá hodnocení. Vypadá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští Warhorse slibují brzké oznámení nové hry. Co by to tak asi mohlo být?

Více než šest let od vydání nejvýznamnější české hry posledních let Kingdom Come: Deliverance...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

Nezneužíváme děti, ale těm chudým dáváme možnost výdělku, tvrdí šéf Robloxu

Ředitel společnosti Roblox Stefano Corazza se v nedávném rozhovoru pro magazín Eurogamer pustil na...

Digitální láska. Kdo jsou nejzajímavější videoherní milenci

Premium Láska je prý něco, po čem touží spousta z nás. A očividně není řeč jen o reálných osobách, ale...

Vrací se Rayman, ale zase ne tak, jak bychom si přáli

Série Rayman patří k těm nejlepším hopsačkám vůbec, nový díl je ovšem v nedohlednu. Letos se chystá...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...