Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Invex 2003: herní trháky naživo!

  12:00
Kdo se chtěl seznámit se žhavými novinkami ve světě počítačových her jako Prince of Persia, XIII, Warlords IV a další, musel jet na výstavy do Los Angeles nebo do Lipska. Letos nabízí stejnou možnost i brněnský Invex.

Prince of Persia: Písky času

Kdo se chtěl seznámit se žhavými novinkami ve světě počítačových her, musel jet na výstavy do Los Angeles nebo do Lipska. Teď nabízí stejnou možnost i brněnský Invex. Čtyřikrát větší plocha, prezentace předních světových vydavatelů, Mistrovství České republiky v PC hrách a možnost vyzkoušet si na vlastní pěst očekávané herní hity. To všechno bude k vidění na brněnském výstavišti v pavilonu Z, kam se letos přesunula stále oblíbenější GameHall.

Mezi firmy proniká Nokia a mobilní operátoři
Když se dříve řeklo Invex a hry, nikdo si nepředstavil nic jiného než hry pro počítače. Přeplněná hala, davy po sobě šlapajících lidí, nedýchatelný vzduch a omezení přístupu. Takto vloni vypadala GameHall, v níž všechny významné herní firmy působící na domácím trhu prezentovaly své produkty.

Letos podobné trable nehrozí, nový pavilon Z je několikanásobně větší a hlavně lépe větraný. Mezi herními firmami se v Game Hall navíc nově objeví Nokia a mobilní operátoři Eurotel a T-Mobile.

„V naší GameZone představíme Labyrint, první on–line multiplayer Java hru v ČR, kterou může hrát více uživatelů najednou prostřednictvím mobilních telefonů. Další novinkou budou 3D Java hry. Své hráčské umění budou moci návštěvníci veletrhu vyzkoušet i díky osmi mobilním hrám s motivy Pána Prstenů, XIII nebo kocoura Garfielda,“ nastínila tisková mluvčí Eurotelu Diana Dobálová. V duchu představování multimediálních mobilních technologií se ponese i prezentace T-Mobile.

Během Invexu bude na trhu vedena také nové herní zařízení do ruky od Nokie s názvem N-Gage. Tato novinka bude k vidění na stánku společnosti Cenega včetně několika funkčních her.

Počítačové hráče však zdaleka nebudou lákat jen mobilní telefony. „Velkým lákadlem bude jistě mistrovství ČR v počítačových hrách a zajímavé prezentace jistě připraví i další významní vystavovatelé, společnosti AT Computers či Cenega,“ uvedl tiskový mluvčí Invexu Petr Ondrášek.

Na Invex přijede i Princ z Persie
Letošní ročník Invexu bude přelomovým nejen pro výstavu samotnou, ale i pro část určenou počítačovým hráčům, která byla v předchozích ročnících nezbytným doprovodným programem. Letos poprvé si totiž budou moci návštěvníci vyzkoušet hry, o nichž dosud mohli jenom číst, případně si prohlížet obrázky.

Jedním z největších lákadel letošního Invexu bude pokračování legendární hry Prince of Persia, která okupovala obrazovky snad všech osobních počítačů na počátku devadesátých let. Už to nebude poskakování placaté postavičky po plošinkách, ale plně trojrozměrná hra nesoucí název Prince of Persia: Písky času (v originále The Sands of Time), využívající nejnovější možnosti výkonných osobních počítačů. O jejích kvalitách se ostatně můžete přesvědčit v našem dnes publikovaném exkluzivním PROFI preview.

Beyond Good & Evil

Kromě perského prince bude patřit k největším herním trhákům Invexu ještě titul Beyond Good & Evil. Jde o akční hru s napínavým příběhem, jejíž hlavní hrdinkou je dívka Jade. Stejně jako například známá Lara Croft se ovládá z pohledu třetí osoby. Kvalitu naznačuje i fakt, že za titulem stojí coby hlavní designér stejný člověk jako za populární sérií Rayman.

Obě výše jmenované hry si budou moci čeští fanoušci vyzkoušet v době, kdy ještě neexistuje ani oficiální předváděcí demoverze. „Chtěli jsme nabídnout hráčům něco, co zatím bylo v České republice nemyslitelné,“ vysvětluje Petr Kučera z firmy Playman, která bude výše zmiňované novinky prezentovat na stánku AT Computers.

„Rozhodli jsme se tímto krokem přiblížit část Invex Home světově nejproslulejším herním veletrhům jako jsou E3, ECTS či LGC a proto ve spolupráci s našimi generálními dodavateli dovezeme do Brna podívanou, jakou Česká republika ještě nezažila. A sice hratelné ukázky z her, které se teprve chystají a které u nás ještě nikdo krom hrstky novinářů na světových výstavách neviděl a nehrál. Prince of Persia: Písky času Na obřím plátně si navíc budou moci návštěvníci prohlédnout trailery, ukázky z her, ale také reklamní spoty jednotlivých světových vydavatelství, či pohledy do zákulisí vývoje her. Chybět nebudou ani hostesky v kostýmech počítačových hrdinů,“ říká Pavel Šťastný ze společnosti AT Computers.

Z dalších žhavých titulů budou na Invexu k vidění ještě XIII, Warlords IV, Halo, KnightShift, CD Projekt navíc předvede očekávaný Silent Hill 3, českou verzi kvalitního Etherlords 2 či zábavné Worms 3D. Celkem si budou moci lidé vyzkoušet více než pět desítek her na osmdesáti počítačích, k dispozici budou i stojany s PlayStation 2 a stejně jako v předchozích ročnících nebudou chybět soutěže o tisíce zajímavých cen či prodej her až s 50% slevami.

Turnaj o nejlepší hráče České republiky
Již podruhé bude součástí Invexu také Mistrovství ČR v počítačových hrách, v němž proti sobě nastoupí na pětidenním turnaji stovky hráčů. Bohužel ty nejlepší diváci neuvidí, odjíždějí totiž reprezentovat Českou republiku na olympijské hry World Cyber Games do jihokorejského Soulu.

„Již vloni bylo herní mistrovství atraktivní součástí veletrhu. Předpokládáme, že přestěhování do prostornější haly zdvojnásobí jeho návštěvnost a zajistí ještě lepší podmínky pro hráče i pro diváky,“ uvedl Jiří Ondrášek z BVV.

Na pětinásobně větší výstavní ploše budou instalovány čtyři stovky počítačů, na kterých se uskuteční klání o mistra republiky ve hrách Half Life: Counter Strike, Quake III: Arena, Unreal Tournament 2003, Starcraft: Brood War, Warcraft III a Age of Mythology.

Diváci si budou moci nejzajímavější zápasy vychutnat na několika velkoplošných projekcích s profesionálním komentářem. Nejúspěšnější hráči si mezi sebe rozdělí finanční hotovost v celkové výši 25 tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba 725 tisíc korun.

Autor:
  • Nejčtenější

Hráči poskytují výkon počítačů na generování AI porna. Dostávají za to cetky

Aby jejich draze zaplacený supervýkonný hardware nezahálel, pronajímají ho někteří hráči ke...

Korektnost kazí naší oblíbenou stolní válečnou hru, stěžuje si komunita

Zpětné upravování zavedených reálií se nevyhnulo ani oblíbené stolní válečné hře s miniaturami,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vývojářům Falloutu chodilo tolik výhrůžek, že si museli najmout ochranku

Na třetí díl kultovní série Fallout se dnes vzpomíná převážně v dobrém, v době oznámení však budil...

Herní průmysl má další megahit, Manor Lords vytvořil jediný člověk

Už během prvního víkendu od vydání se historické budovatelské strategii Manor Lords podařilo zcela...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

Nová sexy herní hrdinka prý není dostatečně odhalená. Vznikla i petice

Aktuální korejský herní hit Stellar Blade s hrdinkou ve velmi vyzývavých oblecích byl údajně krátce...

Herní obchody slaví svátek Star Wars velkými slevami

V sobotu 4. května slaví miliony fanoušků sci-fi takzvaný Star Wars den. Digitální obchody Steam,...

Take-Two zavře studia, která vytvořila OlliOlli a Kerbal Space Program 2

Ačkoli Take-Two ještě v únoru tvrdilo, že propouštět nebude, opak je pravdou. Zásah se týká zejména...

Ambiciózní střílečka XDefiant od Ubisoftu vyjde v květnu

Zdá se, že Ubisoft je po mnoha odkladech připraven vypustit ven svou free 2 play multiplayerovou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...