Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dark Chronicle - první dojmy

  12:00
Akčních RPG není nikdy dost. Pokud se k tradiční soubojové náplni přidají nápadité herní mechanismy, podařená audiovizuální stránka a v neposlední řadě skutečnost, že se jedná o hru pro konzoli PS2, stojí určitě za to napnout ušiska!

Dark Chronicle

Sony přichází na náš trh s akčním RPG v netradičním stylu, které se navíc prezentuje skrzevá poslední dobou velice oblíbenou cel-shade technologii. Pokračování titulu Dark Cloud je sice v zámoří už nějakou dobu k mání, nicméně v našich luzích a hájích se této hry - Dark Chronicle (nebo též Dark Cloud 2) - dočkáme až v polovině června.

Příběh začíná ve městě Palmbrinks, do nějž dorazil cirkus, ale pod maskou usměvavých klaunů se skrývá spolek, hledající jakýsi vzácný a mocný artefakt. Ten má shodou okolností hlavní hrdina zdejší story Maxmilián, který se posléze spasí útěkem a skrze dungeon pod uvedeným městem se propracovává do světa za branami rodné obce, o němž toho však moc neví, tudíž se zkušenosti za zlikvidovaná monstra - obývající uvedený několikapatrový dungeon, určitě hodí. Zejména z toho důvodu, že sem tvůrci implementovali zajímavý systém vylepšování zbraní, jež tvoří hrozivě vyhlížející francouzák a stylová bambitka - v případě Maxe. Boj je realtimový, přičemž vybraného protivníka lze locknout a po zřejmé vizuální indikaci tohoto aktu pak spustit útočnou kanonádu, ježto se však omezuje toliko na jediné tlačítko pro atak - Dark Chronicle nabízející jedno rychlé kombo anebo zdrcující úder, mající však delší časovou periodu pro vyvolání. Souboje nejsou rozhodně špatné, nicméně nevadila by větší, resp. pestřejší úderová škála, takhle mohu sám za sebe říci, že mne to po nějaké době začalo celkem nudit. K tomu si připočtěte obvyklý ansámbl monster, mezi která můžeme zprvu zařadit všelijaké přerostlé krysy a žáby, zkrátka takový ten japonský standard.

Při pohybu v exteriérech se dočkáte možnosti manuální korekce kamery, takže pokud vám zrovna neteče bot a nepospícháte honem pryč, abyste si tu vodu vylili, není důvod si na uvedenou koncepci stěžovat. K tomu tu nechybí ani alternativa vlastního pohledu, v němž si tak lépe vychutnáte opravdu půvabnou grafickou stránku hry, v níž mne zaujaly především báječně vykreslené postavy, disponující vskutku vysokým stupněm detailu. Cel-shading tak, jak jej tady předvádí Level 5, stojí rozhodně za hřích.
Jelikož je tohle RPG, nikoho nepřekvapí pravidelné dialogy s obyvateli zdejšího světa, které jsou vedle textového zohlednění i velmi dobře Dark Chronicle namluveny (alespoň všechny důležité a taktéž nehratelné příběhové sekvence), což tak nějak příjemně podtrhuje parádní dojem z audiovizuální části.

Vyjma častého bojování, které s pozdějším časem - pevně doufám - tvůrci nějak významně oživí, se dočkáte také spousty dalších činností, mezi něž patří třeba rybolov (poměrně záhy), opětovná výstavba nových vesnic spojená s jejich zabydlováním, fotografování, či v neposlední řadě cestování v čase.

Všechno výše uvedené pak příjemně variuje. Chycené ryby lze př. odprodat, uvařit a schovat v inventáři pro posílení při úbytku životní energie při boji, nasadit je do akvárka a pokusit se dále vyšlechtit, nebo je využít pro nějaké soutěžní klání.

Co se týče pohybové fáze, vedle chůze a běhu nic dalšího ke štěstí nepotřebujete, ikona vykřičníku zohledňuje možnou interakci s okolním prostředím, kterou např. v dungeonech zastupují klasické truhličky Dark Chronicle s lákavým obsahem. Suma sumárum výborná feature. Stejně jako mapa, kterou si nicméně musíte nejprve najít a jež posléze může nabídnout žádané info týkající se výskytu nepřátel v dané lokaci, truhliček a taktéž zohlednění neprozkoumaných oblastí. Nelze přehlédnout ani moment, že se s postupujícím časem dočkáte vítaných posil, vedle Maxmiliána se pozornost soustředí především na Monicu, jež disponuje jednak odlišným zbraňovým arzenálem a pak hlavně vylepšuje mnou shora citované a po čase trochu nudné bojování speciální schopností transformace. Naposledy mohu ještě pochválit obsáhlý Tutorial přístupný kdykoliv během zdejšího dobrodružství.

Je toho samozřejmě mnohem více, co by se o Dark Chronicle dalo napsat, ale musíme šetřit místem pro recenzi. Takhle - z prvních dojmů - které nicméně mohou být poněkud zavádějící, což jsem nejednou poznal na vlastní kůži, to zatím vypadá na kvalitní RPG, jež sice přese všechno netipuji do pozice áčkového projektu, ale příznivci tohoto žánru budou zcela jistě spokojeni.

Autor:
Témata: cirkus, Cloud, Žába
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

novinky 20. 4. 2024 53

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

novinky 22. 4. 2024 7

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

magazín 21. 4. 2024 18

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

magazín 23. 4. 2024 16

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V nové hře podle Pána prstenů se nebude bojovat, ale stavět Hobitín

novinky 23. 4. 2024 7

Chystaná hra Tales of the Shire nás zavede do světa Pána prstenů, tentokrát však nebudeme bojovat...

ANKETA: Jaké je vaše nejoblíbenější videoherní auto?

magazín 27. 4. 2024 2

Máte nějaké oblíbené videoherní vozítko či auto? Napište nám do diskuze pod článkem, které a proč.

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

novinky 27. 4. 2024 1

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

BlizzCon 2024 nebude

novinky 26. 4. 2024 5

Letošní ročník akce BlizzCon, na níž fanoušci oslavují hry studia Blizzard, tedy značky jako...

Jsou na vás hry moc těžké? V budoucnu vám možná pomůže umělá inteligence

magazín 26. 4. 2024 10

Nový patent Sony věští budoucnost hraní, kdy může vzniknout nový nejnižší stupeň obtížnosti. Hru za...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...