Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Army of Two – preview

  12:00
„Vím, že teď není ta správná doba, ale po celou dobu naší společné akce jsem tě celým svým srdcem miloval“. I tato věta možná zazní v kooperativní střílečce, kterou pro next-gen mašiny chystá EA.

Army of Two Pokud se podíváme na vydavatelský plán takové malé firmičky, která si říká Electronic Arts, dozvíme se, že se tam zřejmě drží v herní branži celkem častého hesla „riskovati znamená prodělati“. Přesně podle tohoto motta se každým rokem setkáváme s víceméně stejnými hrami, které doznaly jen několika málo kosmetických úprav. Z těch nejznámějších sérií, které nás potkávají každých 365 dnů, můžeme jmenovat třeba Need for Speed, NHL nebo třeba FIFA. A když už se někdo u  EA umoudří a na interní poradě navrhne, že by hráči mohli dostat něco původního a originálního, čekal by někdo, že se bude jednat o hru, v níž účinkují dva zřejmě naprosto sadističtí kamarádi-vojáci? A kteří navíc používají vcelku legrační metody, kdy třeba tomu druhému zastavují krvácení např. tamponem nebo dokonce hygienickou vložkou? Asi nikoho. Jeden by možná až řekl, že nějaký nápad do Army of Two prodali i samotní „Rockstáři“, jelikož se v této hře podle všeho setkáme s více než osvěžujícím množstvím Army of Two různých detailů, které příjemně oživí hratelnost, a prohloubí vztah mezi těmito dvěma „zřejmě“ kamarády.

Zřejmě nejzábavnější prvek hry bude oživování.

Army of Two je nefalšovaná kooperativní střílečka, ať už pro dva hráče, nebo pro jednoho. Pokud budete příběhem procházet sami, roli druhého vojáka si vezme na starost sama hra. Spolu se svým parťákem budete „ruku v ruce“ procházet rozsáhlými levely, kde už na vás budou čekat různí nepřátelé, které postřílíte, posunete se dál, další nepřátelé, další přestřelka a tak pořád dál. Tak by to ovšem mohlo vypadat, kdybychom se na začátku nezmínili o oněch osvěžujících prvcích oživujících hratelnost. Pokud totiž něco AoT není, tak právě jednoduchá primitivní střílečka. Zde se totiž naplno projeví útrapy a radosti reálných vojáků, kteří jsou odkázáni jeden na druhého. Pokud tedy dostane váš kámoš v této hře třeba kulku do nohy, nebude Army of Two stačit projít lékárničkou za účelem uzdravení a ani žádný kouzelný lektvar vašemu brachovi nepomůže. Při nějakém zranění musíte totiž kámoše najít a svými silami krvácení zastavit. K tomu vám pomůžou, jak už asi tušíte, ony dámské tampony a další podobné „vybavení“. Pokud se nemýlíme, tak to tady opravdu ještě nebylo.

Jenže AoT toho nabízí mnohem více. Zřejmě nejzábavnější prvek hry bude oživování. Několik mnoho lidí, kteří byli smrti blízko jako cizí koleno u hlavy Petra Čecha, potvrdilo, že viděli na konci jistého tunelu jakési světlo. To je stará známá věc, která je ke všemu obsažena i zde. Pokud tedy v AoT utrpíte velmi těžké zranění, zobrazí se na obrazovce tunel, z jehož stále blížícího se konce bude kdosi svítit přímo do vašich očí. Abyste oddálili blížící se jistou smrt, bude nutné začít zběsile bušit do tlačítka X. Mezitím už Army of Two přiběhne kamarád a ujme se resuscitace, kdy musí pohybovat analogovou páčkou přesně tak, jak se mu zobrazuje na obrazovce. Pokud bude pokus úspěšný, polomrtvý kamarád se zvedne, poděkuje vám, a možná dostanete i pusu. Možná. Tak dalece to ale zatím nikdo v EA nezmiňuje :-).

Váš AI parťák bude disponovat mimo jiné i vcelku hodně dobrou pamětí.

Dalším znakem propracovanosti tohoto projektu je fakt, že si budete jako dvojice pomáhat překonávat různé překážky. A to jak při jejich přelézání, tak třeba i při společné práci s beranidlem, kterým vyrazíte do té doby nepřístupné dveře. Jeden parťák pomáhá tomu druhému při zlézání budov, mohou se k sobě přitočit zády a oba pálit na svou stranu, pokud se jeden zraní, podepře se zdravému na rameno a spolu odejdou na bezpečnější místo. Vzájemně si dokonce mohou vypomoci s dobíjením Army of Two zbraně. Dále pak například při vyzvedávání parťáka na zeď nějaké budovy budete moci buď vychýlit analogovou páčku výše, aby kolega mohl pálit na protivníky z místa, kdy je kryt stěnou, a tím vyčistit prostor zamořený protivníky, nebo ho tam rovnou poslat s tvrzením „a teď se starej“.

Pokud jde o počítačem řízeného parťáka, budete ho žádat o pomoc přes vyskakující položky přímo v menu a zobrazujících se v dané situaci, a pokud vedle vás bude sedět kámoš, řeknete mu to přímo do očí. Tady není co řešit, snad se jen zmíníme, že pro hru bylo využito ze zkušenosti EA ohledně komentářů sportovních her několik opravdu vypečených hlášek, ve kterých bude všudypřítomný humorný podtext. Váš AI parťák bude disponovat mimo jiné i vcelku hodně dobrou pamětí, kdy si třeba vzpomene na jeho dřívější žádost, která nebyla vyplněna, a prostě odmítne spolupracovat. Samozřejmě s nějakou opravdu vtipnou hláškou. Army of Two Vrcholem všeho je fakt, že ho můžete dokonce i naštvat. A to mnoha způsoby, zřejmě nejpohodlnějším ale bude vyprázdnit zásobník do něčeho hodně nevinného, třeba do té staré paní, která právě utíká někde kolem vás. Pokud pod tíhou nábojů a štiplavého pocitu všude po těle nebohá paní upadne do stavu smrti, váš parťák to zcela jistě nerozdýchá. V lepším případě vás zasype pěkně ostrými nadávkami, v tom horším dostanete petardu přímo mezi světla.

A tak to jde dál a dál, o zábavu zde bude zkrátka a dobře královsky postaráno a vypadá to, že bude i na co koukat. Grafika je jedním slovem fantastická, což ale u věcí od EA zase až tak nepřekvapuje. Jde o hru připravovanou již zcela cíleně na next-gen konzole, tudíž se dá předpokládat, že si sní tvůrci pěkně pohrají i po vizuální stránce. K dobrému dojmu ze hry přispějí i velmi propracované animace dvojice hlavních hrdinů, možnost hrát jak přes rozdělenou obrazovku, tak i přes internet. Tím pádem se můžeme těšit na skvělou kooperativní hru, stejně jako se na celou tuto hru.

Index očekávání: 90%

Autor:
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

novinky 20. 4. 2024 53

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024,  aktualizováno 19. 4. 2024 130

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

novinky 22. 4. 2024 7

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

magazín 21. 4. 2024 18

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

magazín 23. 4. 2024 16

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

ANKETA: Jaké je vaše nejoblíbenější videoherní auto?

magazín 27. 4. 2024 1

Máte nějaké oblíbené videoherní vozítko či auto? Napište nám do diskuze pod článkem, které a proč.

Z Tomb Raidera byly odstraněny lechtivé plakáty, hráči se bouří

novinky 27. 4. 2024 0

Dva měsíce od vydání remasterované trilogie klasických Tomb Raiderů se hráči dočkali nového patche....

BlizzCon 2024 nebude

novinky 26. 4. 2024 4

Letošní ročník akce BlizzCon, na níž fanoušci oslavují hry studia Blizzard, tedy značky jako...

Jsou na vás hry moc těžké? V budoucnu vám možná pomůže umělá inteligence

magazín 26. 4. 2024 10

Nový patent Sony věští budoucnost hraní, kdy může vzniknout nový nejnižší stupeň obtížnosti. Hru za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...