Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Headhunter: Redemption - první dojmy

  12:00
Tento podzim bude opravdu hodně nabitý. Proto jsme již ve středu zahájili týdenní miniseriál preview, který bude přesně v den, kdy ti mladší z nás znechuceně půjdou zase do školy, tím nejchutnějším letošním předkrmem.

Headhunter: Redemption Od vydání prvního Tomb Raidera už uběhl nějaký ten čásek a po tehdejším boomu se dnes zdá, že se žánr third person akcí dostal do fáze jakési stagnace, což mimo jiné dokazuje třeba Tomb Raider poslední. Pokud se zrovna nejedná o Metal Gear Solid nebo nové GTA, nevzbuzují tyto hry už tolik nadšení jako dříve. Do této poměrně nelichotivé situace ale s pokusem o změnu přichází druhý díl akční hry od Segy: Headhunter Redemption. Jak se mu bude dařit nám v lecčems naznačilo první hraní.

Naše první dojmy ze samotného hraní jsou poněkud zvláštní.

Pamatujete si ještě na původního Headhuntera z počátků života PS2? Solidní akce z futuristického prostředí, která disponovala jak uvěřitelným příběhem, tak i dynamickou akcí a slušnou hratelností zahrnující řadu nápaditých (mini)meziher a Redemption se na něj bude snažit navázat. Odehrává se několik let po událostech prvního dílu, a v úvodu je vidět starý známý hrdina Jack Wade, kterak osvobozuje malou holčičku Leezu v okamžiku, kdy se ji chystá zastřelit její vlastní otec. Jelikož Jack není žádný Spiderman, zachraňuje Leezu mnohem konvenčnějším způsobem. Kulkou v otcově hlavě. Headhunter: Redemption Následuje střih a po něm vidíme Jacka jak odchytává zlodějku, která se odkudsi snaží ukrást cenná data. Po převozu na stanici se zjišťuje, že dotyčná zlodějka se jmenuje překvapivě rovněž Leeza a její „odchyt“ nebyl jen tak náhodný. Má se stát jedním z nových headhunterů. Nemůže sice Jackovi zapomenout vraždu jejího otce, ale Jack už ví, jak na lidi působit. Pro ty, kterým to ještě tak úplně přesně nedocvaklo: Leeza se stává novou hlavní postavou hry.

Naše první dojmy ze samotného hraní jsou poněkud zvláštní. Na jednu stranu máme ještě v živé paměti, jak nás první díl dokázal přitáhnout, na stranu druhou nám ale nahánějí strach některé prozatímní nedodělky. Ti, kdož si první hru oblíbili (je totiž i dost takových, kteří znechuceně pouze kritizovali množství bugů), si ale zcela jistě oblíbí i Redemption. Od první chvíle na vás totiž dýchne ona známá atmosféra ne příliš vzdálené temné budoucnosti, kdy pokročilé technologie umožňují nejrůznějším kriminálním živlům rozvracet celou společnost a vrhat na ni stín strachu. Zní to možná trochu jako rouhání, ale nemůžeme si pomoci: hra v tomto ohledu dokonce evokuje nedostižný Deus Ex. Ne, Redemption opravdu není ani zdaleka tak komplexní, tak variabilní a ani tak napínavý jako DX, ale umí navodit opravdu parádní futuristickou atmosféru, které nemálo napomáhá i skvělá hudba, jejíž některé pasáže jako by z ucha vypadly právě Deus Exu.

Názorová různost

V podstatě dodnes dělí původní Headhunter hráče na dva tábory. Jedněm se líbil námět z budoucnosti, pěkně vymodelovaná prostředí, jízda na motorce a nejrůznější mezihry. Druhá polovina ale žehrala na přílišnou zabugovanost hry a vůbec si při tom nebrala servítky. A čistě mezi námi příznivci, zabugovaná fakt byla. Největším z nich byl patrně ten, kdy jste v souboji s bossem museli nejprve rozstřílet světlomety a pak kličkovat mezi granáty. Tady tekly nervy úplně každému. Ti vytvrdlejší z nás se ale dál nakonec přece jen dostali.

Headhunter: Redemption Hratelnost nás nijak neoslnila, ale rozhodně ani nezklamala. Jedná se o veskrze příjemnou záležitost, kterou jen sem tam narušují drobné chybky, stejně jako u jeho předchůdce. Zatím je ale stále velmi pravděpodobné, že se ve finálním kódu neobjeví. Velmi uspokojivě probíhá soubojová fáze, kdy sice nemáte přehršel možností, ale těch pár věcí, které Leeza dovede, s přehledem pokryje vaše potenciální požadavky v drtivé většině herních situací. Automatické zaměřování ve hrách tohoto typu nemůžeme kvitovat jinak než pozitivně, navíc zde funguje tak, že zaměřovací kříž zprvu kolem zaměřované osoby jen tak přelétá, a chvíli tak trvá než zamíříte přesně na padoucha, kterého chcete skolit. Pokud se ale Leeza dostane do bezprostřední blízkosti protivníka, sama se automaticky rozhodne šetřit střelivem (které ale není vyloženě nedostatkovým zbožím a dá se posbírat i od padlých nepřátel), a uštědří mu raději pořádný kopanec. Ono se zde vůbec docela dost věcí děje automaticky, což ale rozhodně není na škodu. To, že se většina akcí, jako třeba sbírání věcí, přelézání překážek či interakce s počítači a terminály, provádí pouze stisknutím křížku hře naopak dodává spád a nenutí vás sáhodlouze dumat nad tím, jak se vlastně provádí to či ono. Automatické skákání při vstupu na okraj nějaké plošiny vám zase šetří čas v tom, že se nebudete marně pokoušet doskočit někam, kam to nejde. Tam, kde se Leeza sama odrazí, to jde, tam, kde zůstane pouze stát, to nejde a basta. Úhybné kotouly uprostřed palby nebo přitisknutí zády ke zdi na rohu a opatrné vykukování ale již musíte provádět sami.

Pokud jste podobnou hru už dlouho nehráli a dostáváte na nějakou takovou příjemnou akcičku chuť, pak byste se již pomalu měli začít těšit.

Headhunter: Redemption Za vynikající hudbou zatím trošku pokulhává grafika, která je sice hezká, co se týče navození té správné futuristické nálady, ale její technická úroveň není zrovna excelentní. Přesně pro takovouto grafiku se dnes již vžilo označení účelná a funkční. Není vyloženě špatná, ale zkrátka neoslní. Prostě taková normálka. Jako hra na PS2 to v pohodě obstojí, ale že byste zrovna s Redemption běželi ke kamarádům, ukázat jim, jak perfektní grafiku hra má? To asi ne. Vlastně je to docela dobrá paralela k celé hře. Headhunter: Redemption bude zcela jistě velice solidní titul, který nikoho nezklame, ale otázkou je, zda někoho nadchne. V souvislosti s výše nastíněným trendem na poli third person akcí zřejmě rovněž nebude měnit standardy, ale pokud jste podobnou akci už dlouho nehráli a dostáváte na nějakou takovou příjemnou akcičku chuť, pak byste se již pomalu měli začít těšit.
  • Nejčtenější

Odešla z Twitche, přesto je Amouranth stále nejsledovanější streamerkou světa

novinky 20. 4. 2024 52

Kaitlyn Michelle Siragusa, vystupující na internetu pod přezdívkou Amouranth, se stále sluní na...

Nejlepší česká hra dekády se vrací. Kingdom Come 2 vyjde ještě letos

novinky 18. 4. 2024,  aktualizováno 19. 4. 2024 130

Dlouhých šest let museli fanoušci ohromného českého hitu Kingdom Come: Deliverance čekat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Populární stránka pro sdílení modifikací nevydržela nápor fanoušků Falloutu

novinky 22. 4. 2024 7

Stránka Nexus Mods, která je hlavním uzlem pro sdílení modifikací počítačových her, zaznamenala...

KVÍZ: Jak dobře znáte českou historickou hru Kingdom Come: Deliverance?

magazín 21. 4. 2024 18

Čerstvě oznámené pokračování české hry na hrdiny Kingdom Come: Deliverance bude přímo navazovat na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Udělali nám z postaviček ošklivce, stěžují si hráči mobilních Pokémonů

magazín 23. 4. 2024 16

Nová aktualizace populární mobilní hry Pokémon GO je podle hráčů naprostá katastrofa. Ve hře se...

Jsou na vás hry moc těžké? V budoucnu vám možná pomůže umělá inteligence

magazín 26. 4. 2024 2

Nový patent Sony věští budoucnost hraní, kdy může vzniknout nový nejnižší stupeň obtížnosti. Hru za...

Simulátor offroadového ježdění MudRunner vyjde i pro virtuální realitu

novinky 25. 4. 2024 0

V MudRunnerovi se sice jezdí daleko pomaleji, než ve většině ostatních automobilových simulátorů,...

OBRAZEM: Paper Mario: The Thousand-Year Door je další příkladný remake

preview 25. 4. 2024 0

Paper Mario: The Thousand-Year Door je remake akčního RPG s tahovými souboji, které původně vyšlo v...

Hry ze známých sérií najdete i v mobilech. Co si zahrát?

magazín 25. 4. 2024 16

Zlatá éra mobilních her je sice dávno pryč, ale i tak se dá najít celá řada mobilních variant her...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...